AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael, decizia care va afecta palestinienii din Fâșia Gaza! Intră în vigoare...

Israel, decizia care va afecta palestinienii din Fâșia Gaza! Intră în vigoare peste numai o zi

Israel, decizia care va afecta palestinienii din Fâșia Gaza! Intră în vigoare peste numai o zi

Israelul crește numărul de permise de muncă acordate palestinienilor din Fâșia Gaza, cu 1.500, după ce gruparea Hamas a căzut la pace cu israelienii.

Această măsură a fost luată după ostilităţile de la începutul lui august între Israel şi gruparea armată Jihadul Islamic în Fâşia Gaza, care s-au soldat cu moartea a 49 de palestinieni.

Măsura va redresa economia Fâșiei Gaza

„Ministrul apărării a decis să crească cu 1.500 numărul de intrări în Israel pentru palestinienii din Gaza în scopuri de muncă şi de comerţ, ridicând numărul total al acestora la 15.500”, a anunţat Cogat, organismul Ministerului israelian al Apărării care supervizează activităţile civile în teritoriile palestiniene.

Această decizie se va aplica de la 21 august şi menţinerea sa va depinde de situaţia de securitate, a adăugat Cogat.

Permisele de muncă, dublate de salarii mai avantajoase în Israel, constituie o gură de oxigen pentru economia Gazei, teritoriu pauperizat cu circa 2,3 milioane de locuitori şi cu un şomaj de circa 50%. Majoritatea muncitorilor sunt angajaţi în construcţii şi agricultură.

Măsura fusese anunţată înainte de vizita în Israel a preşedintelui american, Joe Biden, dar a fost amânată după tirurile cu rachetă din Fâşia Gaza spre teritoriul israelian de pe 16 iulie, cărora armata israeliană le-a răspuns lovind poziţiile mişcării islamiste Hamas.

author avatar
Andreea Vlad