AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael comandă submarine de concepție nouă din Germania

Israel comandă submarine de concepție nouă din Germania

Israel a notificat grupul german ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) pentru o comandă de trei submarine de „concepție nouă”, a informat Ministerul israelian al Apărării săptămâna aceasta.

În 2016, primul ministrul israelian de atunci, Benjamin Netanyahu, a confirmat planul de a achiziționa trei submarine de tip Dolphin AIP de la grupul german TKMS, pentru aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Scopul a fost de a putea înlocui, până în 2026, cele trei submarine Dolphin pe care marina israeliană le-a admis în serviciu activ la începutul anilor 2000 și de a completa cu alte trei submarine de tip Dolphin AIP (Tanin, Rahav și Dragon), care erau în curs de livrare.

Un contract de 3 miliarde de euro

Dar acest proiect nu a avut favorurile lui Moshe Ya’alon, pe atunci ministru al Apărării, crezând că trebuie finanțate alte priorități. Acest lucru pare să-l fi costat slujba, fiind înlocuit cu Avigdor Lieberman, în cadrul unei remanieri a cabinetului.

Totuși, această achiziție a trei submarine Dolphin AIP suplimentare nu s-a putut concretiza rapid, din cauza suspiciunilor de conflict de interese în anturajul lui Netanyahu, una dintre rudele acestuia fiind în consiliul de administrație al uneia dintre subsidiarele TKMS. O comisie parlamentară de anchetă din Knesset urmează să facă lumină asupra acestei chestiuni.

Oricum ar fi, Israelul a notificat TKMS pentru comanda celor trei submarine care fusese anunțată de Netanyahu în 2016, a anunțat Ministerul israelian al Apărării, pe 20 ianuarie.

Dar valoarea acestui contract este mult mai mare decât ceea ce fusese avansat cu mai bine de cinci ani în urmă, deoarece este de aproximativ 3 miliarde de euro. Și pe bună dreptate: această comandă se referă la trei submarine aparținând unei noi clase, numită „Dakar”, cu referire la nava dispărută în 1968, între Cipru și Creta, scrie Opex 360.

„Vor contribui la superioritatea securității Israelului în regiune”

„Clasa Dakar va fi de o concepție cu totul nouă, special pentru a satisface cerințele operaționale ale marinei israeliene”, a precizat TKMS, fără a oferi mai multe detalii.

La fel ca și pentru submarinele anterioare livrate în Israel, Germania va finanța o treime din factura pe care TKMS o va prezenta pentru submarinele din această nouă clasă „Dakar”. Primul dintre ele va fi livrat în 2031, potrivit guvernului israelian. În plus, acordul prevede și dezvoltarea și instalarea în Israel a unui simulator, precum și suport tehnic.

„Aș dori să mulțumesc guvernului german pentru ajutorul acordat în promovarea acestui acord și pentru angajamentul său față de securitatea Israelului”, a comentat Benny Gantz, ministrul israelian al Apărării. „Sunt convins că noile submarine vor îmbunătăți capacitățile marinei israeliene și vor contribui la superioritatea securității Israelului în regiune”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea
323 afisari

1 COMENTARIU

  1. Oameni neserioși! De ce nu o fi luând de la americani, cum procedează România? Doar americanii au multe fiare vechi pe post de submarin.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger