AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael cere SUA „încetarea imediată” a negocierilor nucleare cu Iranul. Ce a...

Israel cere SUA „încetarea imediată” a negocierilor nucleare cu Iranul. Ce a promis șeful Mossad

Israel cere SUA „încetarea imediată” a negocierilor nucleare cu Iranul. Ce a promis șeful Mossad

Premierul israelian Naftali Bennett a cerut joi, 2 noiembrie, SUA „încheierea imediată” a negocierilor privind programul nuclear al Iranului, în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul amreican de Stat Antony Blinken, au declarat serviciile sale din Ierusalim.

„Iranul face din «șantajul nuclear» o tactică de negociere și răspunsul la aceasta trebuie să fie încheierea imediată a negocierilor și a măsurilor concrete ale marilor puteri” împotriva Teheranului, a argumentat Bennett în timpul discuției, potrivit unui raport al serviciilor sale.

Iranul și-a mărit stocul de uraniu îmbogățit

Primul ministrul israelian s-a referit mai precis la informații recente care subliniază că Iranul și-a mărit în continuare stocul de uraniu îmbogățit la 20%, potrivit serviciilor sale, scrie The Times of Israel.

Naftali Bennett a evocat „încălcări provocatoare ale Republicii Islamice în sectorul nuclear care au loc concomitent cu negocierile acestui dosar”, a declarat pentru AFP o sursă israeliană, fără a detalia aceste „provocari”.

Statul evreu, al cărui principal inamic este Iran, se teme că această țară va deveni în curând o țară aflată în „pragul nuclear”, adică având suficient combustibil pentru a produce bomba atomică, și se opune astfel reluării negocierilor în dosarul nuclear iranian.

Israelul conduce, de asemenea, o ofensivă diplomatică pentru a schimba poziția țărilor occidentale în favoarea sa, în timp ce negocierile pentru a încerca relansarea acordului internațional privind energia nucleară iraniană au fost reluate luni, în Austria, la Viena.

Șeful Mossad: Niciodată nu vor avea arma nucleară”

„Iranul nu va avea niciodată arme nucleare”, a spus directorul Mossad, David Barnea, joi, în timpul unei ceremonii de onoare la reședința prezidențială din Ierusalim.

„Nici în anii următori, nici vreodată. Este promisiunea mea, este promisiunea Mossad-ului”, a lansat șeful agenției de informații israeliene. Un acord nuclear „prost” între puterile mondiale și Iran ar fi „intolerabil” pentru Israel, a subliniat Barnea, reiterând poziția statului evreu.

„Iranul luptă pentru hegemonia regională, conducând un terorism pe care îl blocăm în fiecare zi în lume și amenință continuu stabilitatea în Orientul Mijlociu”, a insistat el.„Suntem pregătiți și vom face cu partenerii noștri tot ce este necesar pentru a atenua amenințarea împotriva Israelului și a o contracara prin toate mijloacele”, a adăugat el.

Încheiat în 2015 între Republica Islamică și marile puteri (SUA, Rusia, China, Franța, Germania, Marea Britanie), acordul nuclear este muribund de la retragerea unilaterală a SUA, în 2018, și repunerea în aplicare a sancțiunilor, împingând Teheranul să riposteze prin renunțarea la majoritatea angajamentelor sale.

Acordul îi oferea Teheranului ridicarea unei părți din sancțiunile care îi sufocă economia în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear, pus sub control strict al ONU.

author avatar
Tudor Borcea
241 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cand sunt la putere democratii ,vezi obama si acum
    biden ,Israelul are probleme cu administratiile democrate,
    aflate la conducerea USA !!! Democratii executa ordinele
    celor din spatele sorosului ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger