AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael atacă din nou Fâșia Gaza. „Schimb” de rachete cu palestinienii, Domul...

Israel atacă din nou Fâșia Gaza. „Schimb” de rachete cu palestinienii, Domul de Fier intră în acțiune

Israel atacă din nou Fâșia Gaza. „Schimb” de rachete cu palestinienii, Domul de Fier intră în acțiune / Foto: printscreen

Armata israeliană și luptătorii palestinieni din Fâșia Gaza s-au angajat în confruntări cu rachete înainte de răsăritul soarelui, joi, la mai puțin de 36 de ore de la o vizită a secretarului american de Stat Antony Blibken, care a pledat pentru detensionare.

Confruntările au avut loc joi între orele 2:30 și 3:30 și au rămas limitate. Loviturile aeriene israeliene erau așteptate după ce o rachetă palestiniană a fost lansată miercuri la căderea nopții și interceptată de sistemul Domul de Fier, Israelul având obiceiul de a nu lăsa astfel de atacuri fără răspuns. Serviciile de urgență nu au raportat victime de ambele părți.

Situri Hamas, lovite de israelieni

Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt al Hamas, mișcarea islamistă palestiniană care se află la putere în Fâșia Gaza din 2007, a calificat loviturile israeliene drept „o continuare a ciclului de agresiune împotriva poporului palestinian” și a acuzat guvernul israelian și „politica sa extremistă” de „a deschide larg ușa pentru o escaladare pe teren”.

Armata israeliană a avertizat că consideră „organizația teroristă Hamas responsabilă pentru orice activitate teroristă venită din Fâșia Gaza” și că mișcarea va trebui să „plătească consecințele atacurilor asupra securității Israelului”.

Potrivit unor surse locale de securitate palestiniene, loviturile israeliene au lovit un centru de antrenament al Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, în tabăra de refugiați al-Maghazi din centrul Fâșiei Gaza, și un altul în sud-vestul orașului Gaza, informează Le Point.

Potrivit armatei, avioanele de război israeliene „au lovit un centru de producție și de depozitare a materiilor prime chimice folosite pentru o linie de producție de rachete” aparținând Hamas și „un centru de fabricare a armelor”, ambele situate în centrul Fâșiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori aflat sub blocadă israeliană de când Hamas a preluat puterea în 2007.

Răspuns la „agresiunea sionistă”

Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), o grupare armată laică palestiniană, a afirmat că între cele două serii de lovituri a avut loc „un baraj de rachete (…) ca răspuns la agresiunea sionistă”, ceea ce a provocat declanșarea sirenelor de avertizare în Sderot, un oraș din sudul Israelului, situat în apropiere de Fâșia Gaza. Brigăzile al-Qassam au declarat că au răspuns la loviturile israeliene prin lansarea de „rachete de la sol”.

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, făcuse legătura între primul atac cu rachete palestiniene și declarațiile sale repetate privind necesitatea de a înăspri condițiile pentru așa-numiții deținuți palestinieni „de securitate”. Acest atac „nu-mi va slăbi determinarea de a continua să acționez pentru a elimina condițiile de lagăr de care se bucură teroriștii criminali”, a spus el.

Spirala violenței continuă

În noaptea de 26 spre 27 ianuarie, armata israeliană a efectuat deja lovituri împotriva infrastructurii mișcării islamiste Hamas, aflată la putere în Gaza, după ce au fost lansate rachete asupra teritoriului israelian. Nu s-au înregistrat victime. Aceste schimburi de focuri au urmat unui nou raid militar israelian în nordul Cisiordaniei (teritoriu ocupat de Israel din 1967), care a ucis cel puțin nouă persoane pe 26 ianuarie în tabăra de refugiați din Jenin. În seara zilei de 27 ianuarie, un atacator palestinian a împușcat mortal șase israelieni și o ucraineancă în apropierea unei sinagogi în timpul rugăciunilor de Shabbat din Ierusalimul de Est, o zonă a Orașului Sfânt ocupată și anexată de Israel.

„Toate părțile trebuie să ia măsuri pentru a preveni o nouă escaladare a violenței și pentru a restabili calmul”, a declarat marți secretarul de stat american Antony Blinken, la finalul unui turneu în Orientul Mijlociu în timpul căruia s-a întâlnit cu oficiali israelieni, palestinieni și egipteni.

Oficialul american a anunțat că membrii echipei sale rămân în regiune pentru a continua discuțiile în vederea luării unor „măsuri concrete”, „pentru a scădea temperatura, a promova o mai bună cooperare și a consolida securitatea”.

Daud Chehab, unul dintre liderii Jihadului Islamic din Fâșia Gaza, a declarat miercuri că o delegație condusă de liderul mișcării, Ziad al-Nakhaleh, este așteptată joi la Cairo, „la invitația Egiptului”, pentru a discuta „situația de pe teren și cum să aducă calmul, mai ales după ultima escaladare”. Acest lucru intervine după un an 2022 deosebit de sângeros, în care conflictul israeliano-palestinian a făcut 235 de morți, dintre care aproape 90% palestinieni.

author avatar
Tudor Borcea