AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael anunță că a distrus bârlogul subteran al Hamas

Israel anunță că a distrus bârlogul subteran al Hamas

Israel anunță că a distrus bârlogul subteran al Hamas

Forțele armate israeliene au declarat joi că au „neutralizat” un vast sistem de tuneluri săpat de militanții Hamas în Fâșia Gaza.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat că avioanele lor de luptă au distrus peste 90 de kilometri de tuneluri care alcătuiesc rețeaua subterană din Fâșia Gaza cunoscută sub numele de „Metroul”, și care este denumită „orașul de sub oraș”.

IDF a declarat că atacurile sale aeriene și bombardamentele de artilerie au continuat în noaptea de miercuri spre joi, lovind mai multe ținte, inclusiv casa unui comandant al Hamas în Khan Yunis, o fabrică de arme și lansatoare de rachete ale Hamas.

Armata israeliană a declarat că tunelurile au fost construite pe o perioadă de cinci ani și au permis Hamas, care conduce Fâșia Gaza, să deplasese dintr-un loc în altul muniții, luptători și alimente în enclavă, scrie Belga.

Organizația Statelor Americane (OEA), o coaliție internațională din 35 de țări din America de Nord și de Sud, a desemnat la rândul ei, joi, Hamas drept o organizație teroristă. Statele Unite, care sunt membre ale OEA, consideră deja Hamas o organizație teroristă.

OEA, cu sediul în Washington, este cea mai veche organizație regională din lume. Acesta datează de la prima conferință internațională a statelor americane care a avut loc în capitala americană în 1889.

Peste 4.000 de rachete din Fâșia Gaza către Israel

Operațiunea survine după ce Israel și Hamas au dezmințit că ar fi fost negociat un acord de încetare a focului, în ciuda presiunii asupra ambelor părți pentru a pune capăt luptelor.

Mai multe rachete au fost lansate de palestinieni în orașele israeliene joi după miezul nopții.

Potrivit IDF, în ultimele zece zile au fost lansate aproximativ 4.070 rachete din Fâșia Gaza către Israel.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu o dezescaladare „imediată” a situației care deja a costat viața a cel puțin 230 de palestinieni (din care 65 copii) și a 12 israelieni.

Statele Unite, care susțin o abordare diplomatică „discretă”, au refuzat însă să sprijine un proiect francez pentru o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care solicită încetarea ostilităților.

Adunarea Generală a ONU este programată să se întâlnească joi, la nivel ministerial, pentru a discuta despre conflictul israeliano-palestinian.

În culise, o mediere condusă parțial de Egipt, interlocutor atât al Israelului, cât și al Hamasului, nu a reușit încă, potrivit unor surse diplomatice egiptene.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
459 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mai Borcea , de unde ai luat fiarele vechi din atasamentul la articol ?,pentru cine te-ai scremut sa scoti rahatul asta de articol ?.
    Cand aia se bat cu rachete inteligente directionate prin radare si sisteme controlate prin sateliti tu vii bazaconiile tale adunate din
    ce a cazut de la tipar !.
    O sa te trimita in judecata evreii ca i-ai jignit !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger