AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael, acuzat de crime de apartheid contra palestinienilor

Israel, acuzat de crime de apartheid contra palestinienilor

Israel, acuzat de crime de apartheid contra palestinienilor

Human Rights Watch consideră că guvernul israelian menține o dominație deliberată a populației evreiești israeliene asupra palestinienilor. Israel denunță o „propagandă”.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului, Human Rights Watch (HRW), una din cele mai mare de acest fel din lume, a numit „apartheid” politica Israelului față de arabii de pe teritoriul său și față de palestinienii aflați în teritoriile ocupate, într-un raport publicat marți.

Ministerul israelian de Externe a reacționat chiar înainte de publicarea acestui raport, estimând că acesta este un „prospect de propagandă” fără legătură „cu faptele sau adevărul de pe teren” și întocmit de o organizație condusă „de mult timp de o agendă anti-Israel”.

ONG-urile israeliene folosesc de câteva luni termenul de „apartheid“ pentru a desemna politicile statului Israel față de arabii israelieni – descendenți ai palestinienilor care au rămas pe pământurile lor după crearea statului evreu – și față de palestinienii din Cisiordania ocupată, din Fâșia Gaza și din Ierusalimul de Est anexat.

Dar este pentru prima dată când un mare ONG internațional pentru apărarea drepturilor omului preia singur acest termen.

„Dominație deliberată, opresiune sistematică, acte inumane”

„Pe baza cercetărilor sale, Human Rights Watch concluzionează că guvernul israelian menține o dominație deliberată a populației evreiești israeliene asupra palestinienilor din Israel și din teritoriile ocupate”, se arată în raport.

Când această „dominație deliberată” se adaugă „opresiunii sistematice” și „actelor inumane”, atunci este vorba de „crimă de apartheid”, conchide HRW, spunând că se bazează pe definiția legală a apartheidului și nu pe o comparație cu fosta politică rasială din Africa de Sud.

„De ani de zile spunem că suntem aproape de apartheid (în Israel /Palestina) și cred că acum este clar că pragul a fost trecut”, a spus Omar Shakir, autorul acestui raport de 200 de pagini.

700.000 de coloniști evrei în teritoriile ocupate

Acest „prag” a fost trecut în ultimii ani odată cu apariția așezărilor israeliene în Ierusalimul de Est, partea de est a Orașului Sfânt anexată de Israel și în Cisiordania ocupată, unde locuiesc acum aproape 700.000 de coloniști, a spus Omar Shakir, estimând că așezările israeliene care urmau să fie „temporare” au devenit construcții „permanente” din lipsa unui acord cu privire la recunoașterea unui stat palestinian.

Netanyahu denunță „antisemitismul” Curții Penale Internaționale

Decizia HRW de a utiliza un termen atât de încărcat de semnificații ca „apartheid”, dar și de a eticheta politica Israelului față de minoritatea sa arabă și față de palestinieni drept „persecuție”, vine după anunțul Curții Penale Internaționale a deschiderii unei anchete asupra presupuselor crime comise de Israel din 2014 în teritoriile ocupate.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat decizia Curții de la Haga drept „atisemită”. Viitorul acestei anchete – care include o componentă cu privire la extinderea coloniilor – este acum în mâinile viitorului procuror Karim Khan, care urmează să-i succeadă lui Fatou Bensouda, la mijlocul lunii iunie.

HRW a cerut viitorului procuror să „rămână la fapte”, „să desfășoare o investigație independentă” și „să aducă în fața justiției pe cei implicați în infracțiuni grave, inclusiv cele de apartheid și persecuție”, a spus Omar Shakir, aflat în prezent în Iordania după expulzarea lui din Israel, în noiembrie 2019.

Comisie internațională de anchetă

HRW, cu sediul la New York, îndeamnă ONU să creeze o „comisie internațională de anchetă” cu privire la situația din Israel și din teritoriile ocupate și, în egală măsură, țările, care nu trebuie să „fie complice” în politica Israelului față de palestinieni, fără însă a le chema pentru a boicota statul evreu, a spus Omar Shakir, scrie Le Point.

HRW a solicitat, de asemenea, Autorității Palestiniene să „înceteze coordonarea securitară” cu statul evreu pentru a nu fi ea însăși „complice” a „apartheidului”.

Președintele Autorității, Mahmoud Abbas, a suspendat această cooperare cu Israelul pentru câteva luni, în 2020, ceea ce a dus la înghețarea transferurilor de taxe vamale percepute de Israel în contul Autorității Palestiniene.

author avatar
Tudor Borcea
289 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger