AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael: a 14-a săptămână de proteste la poarta lui Netanyahu

Israel: a 14-a săptămână de proteste la poarta lui Netanyahu

Un scenariu devenit clasic în Ierusalim: mii de protestatari s-au adunat în faţa reşedinţei premierului Benjamin Netanyahu, în ciuda încercărilor guvernului de a limita adunările publice ca parte a înăspririi restricțiilor sanitare.

Protestatarii, dotați cu tobe și trompete din plastic,  au denunțat modul în care  a fost gestionată pandemia din punct de vedere economic şi sanitar, dar şi pentru a denunţa corupţia, a cere o schimbare de guvern sau a denunţa violenţa împotriva palestinienilor. Procesiuni lungi de mașini care transportau oameni din toată țara au provocat blocaje în Tel Aviv și Ierusalim. În ultimele două săptămâni, în Israel s-a înregistrat cea mai mare rată de contaminare cu COVID-19, conform datelor AFP. Confruntat cu acest al doilea val, guvernul a reimpus săptămâna trecută măsuri de carantină pentru o perioadă „de cel puţin trei săptămâni”, consolidate vineri prin închiderea sinagogilor, cu excepţia adunărilor de duminică seară şi luni cu ocazia sărbătorii de Yom Kippur.

Netanyahu a dorit de asemenea să limiteze şi demonstraţiile anti-guvernamentale – care au avut loc în principal la fiecare sfârşit de săptămână începând din iulie în fața reședinteți sale – la grupuri de doar 20 de persoane care nu se pot aduna la mai mult de un kilometru de casele lor.  Premierul i-a criticat sâmbătă seara pe parlamentari pentru că au respins măsurile de restricţionare a protestelor.”Decizia populistă a parlamentului de a anula limitările impuse de guvern după creşterea infectărilor este total greşită”, a acuzat Netanyahu într-o înregistrare video publicată online. Ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, și ministrul de Interne, Arye Deri, au criticat protestatarii pentru că au pus publicul în pericol și i-au acuzat de răspândirea coronavirusului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
61 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger