AcasăȘTIRI EXTERNEIranul salută un „acord semnificativ” cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică

Iranul salută un „acord semnificativ” cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică

Iranul salută un „acord semnificativ” cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică

În timp ce s-a ajuns la un acord temporar pentru a menține supravegherea activităților nucleare ale Iranului cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, regimul de la Teheran a salutat „un rezultat diplomatic foarte semnificativ”.

Discuțiile dintre Iran și directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au produs un „rezultat semnificativ” , a salutat Teheranul, luni, în ajunul unui termen stabilit de Iran pentru a limita inspecțiile activităților nucleare ale Republicii Islamice dacă sancţiunile SUA sunt menţinute.

Discuțiile cu „jandarmul nuclear al ONU” au fost salutate de purtătorul Iranian de cuvânt al afacerilor externe, Saïd Khatibzadeh, într-o conferință de presă a doua zi după vizita directorului AIEA, Rafael Grossi, în apropierea punerii în aplicare a unei legi care limitează inspecțiile activităților nucleare, dacă se mențin sancțiunile americane.

Acord temporar pentru menținerea supravegherii activităților nucleare

Iran și AIEA au anunțat, duminică, un acord „temporar” pentru menținerea supravegherii activităților nucleare, deși redusă, în timp ce încep discuțiile diplomatice între semnatarii acordului din 2015 pentru a încerca să iasă din impas.

Legea iraniană, care prevede limitarea anumitor inspecții, inclusiv pe situri militare suspecte, dacă sancțiunile americane nu sunt ridicate, „există și va fi aplicată” începând de marți, a regretat totuși directorul general al AIEA, la întoarcerea sa la Viena după „consultări intense” la Teheran.

„Accesul va fi redus (…) dar vom putea menține gradul necesar de monitorizare și verificare”, a spus Rafael Grossi.

Conform termenilor acestui „acord tehnic bilateral”, care durează trei luni, dar poate fi suspendat în orice moment, numărul inspectorilor la fața locului rămâne neschimbat și controalele neanunțate vor rămâne posibile.

De partea sa, Iranul a evocat discuțiile anterioare „fructuoase” , în timp ce directorul AIEA s-a întâlnit cu președintele Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, Ali Akbar Salehi, și cu ministrul Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, scrie Ouest-France.

Uite Big Brother, nu e Big Brother

Data limită de 21 februarie a fost decisă de Parlamentul iranian pentru a restricţiona anumite inspecţii ale AIEA asupra instalaţiilor non-nucleare, inclusiv situri militare suspecte, dacă Statele Unite nu ridică sancţiunile impuse în 2018 de către precedenta administraţie a lui Donald Trump după retragerea sa unilaterală din Acordul de la Viena, scrie Agerpres.

Termenul limită a expirat duminică şi noile măsuri vor intra în vigoare marţi, a declarat un responsabil iranian.

„Implementarea voluntară a protocolului adiţional (la TNP) a fost suspendată”, în conformitate cu deciziile Parlamentului, a spus Khatibzadeh.

„Camerele funcţionale vor rămâne deschise dar nicio imagine nu va fi transmisă către AIEA”, a adăugat el.

Potrivit Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, imaginile vor fi eliminate dacă sancţiunile nu vor fi ridicate în termen de trei luni.

 

Foto: Facebook

author avatar
Tudor Borcea
58 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger