AcasăȘTIRI EXTERNEIranul dă iar frisoane nucleare. Accident la complexul de îmbogățire a uraniului...

Iranul dă iar frisoane nucleare. Accident la complexul de îmbogățire a uraniului din Natanz

Iranul dă iar frisoane nucleare. Accident la complexul de îmbogățire a uraniului din Natanz

Un „accident” a avut loc duminică dimineață la uzina de îmbogățire a uraniului din Natanz, în centrul Iranului. Potrivit agenției de știri Fars, care-l citează pe purtătorul de cuvânt al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), nu s-au înregistrat victime sau poluare.

A avut loc „un accident care s-a produs la o parte a rețelei de energie electrică a instalației de îmbogățire din Chahid-Ahmadi-Rochan”, complexul nuclear Natanz, (unde autoritățile iraniene au lansat cu o zi înainte noile cascade de centrifuge pentru îmbogățirea uraniului, intrezise prin acordul nuclear din 2015), a declarat pentru agenția Fars purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi.

„Nu există răniți sau poluare” , „cauzele accidentului sunt cercetate și mai multe informații vor fi comunicate ulterior”, a adăugat el.

La începutul lunii iulie, o uzină de asamblare a centrifugelor perfecționate a fost grav avariată de o explozie misterioasă. Autoritățile au ajuns la concluzia că a existat „sabotaj” de origine „teroristă”, dar nu au publicat încă rezultatele anchetei lor.

Președintele Hassan Rohani a inaugurat de la distanță noua fabrică de asamblare a centrifugelor de la Natanz, în același timp dând ordinul de a pune în funcțiune sau de a testa trei noi cascade de centrifuge. Este vorba de o linie de 164 de centrifuge IR-6 şi alta de 30 IR-5, scrie AFP.

Negocierile pe dosarul nuclear continuă la Viena

Aceste noi centrifuge oferă Iranului posibilitatea de a îmbogăți uraniu mai repede și în cantități mai mari, în volume și la un grad de rafinare interzise de acordul încheiat în 2015 la Viena între Republica Islamică și comunitatea internațională.

Statele Unite au denunțat unilateral acest acord în 2018, reinstalând imediat sancțiunile americane care au fost ridicate în baza tratatului.

Ca răspuns, Iranul s-a eliberat din 2019 de majoritatea angajamentelor cheie pe care și le-a luat la Viena pentru a-și restricționa activitățile nucleare.

În prezent se desfășoară discuții la Viena între Iran și celelalte state părți la acordul din 2015 (Germania, China, Franța, Marea Britanie și Rusia) cu privire la modul de reintegrare a Statelor Unite în acest acord.

author avatar
Tudor Borcea
139 afisari

1 COMENTARIU

  1. Deia murim ca mustele ca se gasesc jidani sa curete… Centrale nucleare. Norul radioactiv o sa le parleasca flocii si la Rashelele voastre.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger