AcasăȘTIRI EXTERNEIranul, bombă cu ceas. Material nuclear într-o locație nedeclarată

Iranul, bombă cu ceas. Material nuclear într-o locație nedeclarată

Iranul, bombă cu ceas. Material nuclear într-o locație nedeclarată

Teheranul continuă să acumuleze uraniu slab îmbogățit, a cărui cantitate depășește acum de 14 ori limita permisă de acordul nuclear din 2015.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat „profund îngrijorată” de posibila prezență de material nuclear la un sit iranian nedeclarat, potrivit unui raport consultat marți de AFP la Viena.

Aceste observații vin într-un context tensionat, deoarece Iranul a început să limiteze inspecțiile efectuate de agenția ONU, după expirarea unui termen stabilit de Teheran pentru ridicarea sancțiunilor SUA.

Explicații „necredibile” din partea Teheranului

AIEA a subliniat deja despre acest sit în raportul său din noiembrie, considerând că explicațiile Republicii Islamice „nu sunt credibile”.

Este vorba de un antrepozit din districtul Turquzabad din Teheran. „Prezența particulelor antropogene de uraniu (rezultat din activități umane), nedeclarate de Iran, reflectă în mod clar prezența materialului nuclear și/sau a unui echipament contaminat cu material nuclear în această locație”, scrie agenția.

„După 18 luni, Iranul încă nu a oferit explicațiile necesare, complete și credibile din punct de vedere tehnic”, a continuat AIEA, adăugând că directorul general al acestuia, Rafael Grossi, care a vizitat Teheranul în acest weekend, și-a reiterat „îngrijorarea față de lipsa progresului” în legătură cu acest subiect.

Pe de altă parte, Iran continuă să acumuleze uraniu slab îmbogățit, a cărui cantitate depășește acum de 14 ori limita permisă de acordul nuclear din 2015, potrivit acestui document ce va examinat la un Consiliu al Guvernatorilor AIEA săptămâna viitoare.

Acumularea stocurilor de uraniu

Cantitatea de uraniu era, la 16 februarie, de 2967,8 kg față de un plafon fixat la doar 202, 8kg (sau 300kg echivalent UF6). În precedentul raport, acest stoc era de 2.442,9 kg.

Ca răspuns la retragerea SUA (de către Donald Trump) din acordul nuclear, Republica Islamică a renunțat treptat, din  2019, la multe din limitările pe care fusese de acord să le impună programului său nuclear, în schimbul reducerii sancțiunilor împotriva acesteia.

La începutul lunii ianuarie, Iranul a anunţat că a reluat îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20%, în ceea ce constituie cea mai spectaculoasă dintre aceste dezangajări din acord, scrie Le Point.

O lună mai târziu, a anunţat că începe producţia de uraniu metalic pentru a alimenta reactorul de cercetare de la Teheran. Or, această materie poate fi folosită la fabricarea de arme nucleare.

În ciuda numeroaselor dezmințiri la Teheran, Iranul este acuzat că urmărește să se doteze cu arma atomică, în special de către Israel.

 

Foto: Facebook

 

author avatar
Tudor Borcea