AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael vrea cu orice preț un război cu Iranul! Ce a decis...

Israel vrea cu orice preț un război cu Iranul! Ce a decis șeful IDF, temutul general Aviv Kohavi

Iranul anunță că poate fabrica arma nucleară. Israel amenință direct cu războiul / Biden a aprins praful de pușcă / Foto: printscreen

Israel a reacționat imediat după ce un consilier de rang înalt al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul este capabil din punct de vedere tehnic să fabrice o bombă nucleară.

Într-un avertisment clar adresat Iranului, șeful Statului Major al IDF (armata israeliană), generalul Aviv Kohavi, a declarat că armata se pregătește pentru o acțiune militară împotriva regimului de la Teheran!

Pregătire „energică pentru un atac”

„Pregătirea frontului intern pentru război este o sarcină care trebuie accelerată în anii următori, mai ales în lumina posibilității ca noi să fim nevoiți să acționăm împotriva amenințării nucleare”, a declarat el duminică seara.

„Forțele de apărare israeliene continuă să se pregătească energic pentru un atac asupra Iranului și trebuie să se pregătească pentru orice evoluție și orice scenariu. Pregătirea unei opțiuni militare împotriva programului nuclear iranian este o obligație morală și un ordin de securitate națională”, a adăugat Kohavi, infomează The Jerusalem Post.

Potrivit lui Kohavi, planurile de acțiune militară împotriva programului nuclear Iranian „se află în centrul pregătirilor din cadrul FDI și includ o varietate de planuri operaționale, alocarea multor resurse, achiziționarea de arme adecvate, informații și pregătire”.

Uraniu îmbogățit la 90%

Comentariile sale vin după ce Kamal Kharrazi, un consilier de rang înalt al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat pentru postul de televiziune Al Jazeera din Qatar că Republica Islamică este capabilă din punct de vedere tehnic să fabrice o bombă nucleară, dar nu a decis dacă va construi una.

„În câteva zile am reușit să îmbogățim uraniul până la 60% și putem produce cu ușurință uraniu îmbogățit la 90%. Iranul are mijloacele tehnice pentru a produce o bombă nucleară, dar nu a existat nicio decizie din partea Iranului de a construi una”, a declarat Kharrazi.

Kharrazi (care este președintele Consiliului Strategic pentru Relații Internaționale, care depinde de Ministerul iranian de Externe) s-a exprimat la o zi după încheierea primului turneu al președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu, când a semnat joi, în Israel, cu premierul israelian Yair Lapid, un pact de securitate prin care SUA se angajează să nu permită niciodată Iranului să obțină arme nucleare.

„Ipocrizia SUA” și „regimul sionist nuclear”

Pactul este „un mare semn al înșelăciunii și ipocriziei” Statelor Unite, deoarece „închid ochii la regimul sionist, care este cel mai mare deținător al arsenalului de arme nucleare din regiune”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani. Iranul a negat întotdeauna că dorește să aibă o bombă atomică.

În declarațiile sale, Kharrazi a adăugat că Iranul a efectuat „manevre ample pentru a putea lovi Israelul în profunzime dacă instalațiile sale sensibile sunt vizate”.

Israelul, care consideră Iranul inamicul său numărul unu, se opune unei reluări a acordului nuclear iranian internațional din 2015 – care ar fi trebuit să împiedice Republica Islamică să se doteze cu bomba atomică în schimbul ridicării sancțiunilor care îi sufocă economia – din care Statele Unite se retrăseseră în 2018.

Comentariile dlui Kharrazi vin în contextul în care negocierile dintre Teheran și marile puteri, inclusiv Washingtonul, în vederea relansării acordului din 2015 sunt în impas din martie.

author avatar
Tudor Borcea
858 afisari

9 COMENTARII

  1. Borceo, magraoane, ce-i aia „Israel”, redusule. Repetă după mine: „Israelul”, „Israelul”, „Israelul”….

  2. Nu sunt ” Barbu Gh.” , i-am furat nick-ul , SUNT TROLL-ul CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , un redus mintal stalinist ce jigneste jurnalistii si haleste k.kat in National !

  3. ISRAELUL STAT ARTIFICIAL FACUT DIN JIDANII CU BANI ADUNATI DE PE TOT GLOBUL.MAI INTAI CITITI ISTORIA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger