AcasăȘTIRI EXTERNEIranul anunță că l-a arestat pe adjunctul ambasadorului britanic la Teheran, sub...

Iranul anunță că l-a arestat pe adjunctul ambasadorului britanic la Teheran, sub acuzația de spionaj/Reacție imediată a Londrei!

Iranul anunță că l-a arestat pe adjunctul ambasadorului britanic la Teheran, sub acuzația de spionaj/Reacție imediată a Londrei!(sursa foto: europafm.ro0

După ce Iranul a anunțat reținerea mai multor cetățeni străini, inclusiv a adjunctului ambasadorului britanic la Teheran, Londra a reacționat rapid.

Totul a pornit de la o informare venită, miercuri, de la televiziunea de stat din Iran. Și anume că Gărzile Revoluţionare din Iran au reţinut mai mulţi cetăţeni străini, inclusiv numărul doi al ambasadei Marii Britanii la Teheran, pentru presupuse acte de spionaj, cum ar fi prelevarea de probe de sol în zone restricţionate, a informat miercuri televiziunea iraniană de stat, potrivit Reuters.

Reacția imediată a Londrei

Însă Ministerul de Externe de la Londra a negat afirmațiile venite din direcția Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), miercuri seară, potrivit cărora șeful adjunct al misiunii Regatului Unit în Iran, Giles Whitaker, și o serie de alți diplomați și academicieni au fost reținuți de IRGC pentru că ar fi spionat și ar fi prelevat mostre de sol dintr-o „zonă interzisă”, notează jpost.com.

Mai exact, Ministerul de Externe al Marii Britanii a negat afirmațiile IRGC, spunând pentru Sky News că „informațiile despre arestarea unui diplomat britanic în Iran sunt complet false”.

Într-o înregistrare video făcută publică de partea iraniană se pretindea că l-ar fi surprins pe adjunctul ambasadorului în apropierea unui loc unde IRGC desfășura, la momentul respectiv, exerciții cu rachete.

author avatar
Andrei Coman