AcasăȘTIRI EXTERNEIranul a declanşat războiul cu Israel! Rachete lansate din Liban. Scutul Iron...

Iranul a declanşat războiul cu Israel! Rachete lansate din Liban. Scutul Iron Dome, activat. Cum a contraatacat Netanyahu (VIDEO)

Israelul se află sub rachetele lansate de gruparea libaneză Hezbollah. Vineri seară, 40 de rachete au fost lansate spre nordul Israelului. Imagini postate pe rețelele sociale arată interceptări ale scutului Iron Dome.

Israel a răspuns cu atacuri asupra mai multor clădiri folosite de Hezbollah.

Hezbollah a revendicat atacul

Gruparea Hezbollah a revendicat, vineri seară, responsabilitatea pentru tirul de baraj cu rachete în regiunea Galileii, din nordul Israelului. Gruparea pro-iraniană a menționat că a lansat zeci de rachete Katiușa (de concepție și origine rusă, n.r.) asupra pozițiilor de artilerie ale armatei israeliene.

Gruparea şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a anunţat vineri că a lansat „zeci de rachete” asupra unor poziţii israeliene, ca răspuns, potrivit grupării, la atacurile israeliene în sudul Libanului.

Luptătorii Hezbollah au atacat „poziţii de artilerie inamice cu zeci de rachete de tip Katiuşa”, a indicat gruparea într-un comunicat, adăugând că este vorba „de un răspuns la atacurile inamicului împotriva satelor din sud şi a caselor civile”.

Americanii au răspuns cu USS Dwight Eisenhower

Portavionul USS Dwight Eisenhower e în drum spre nord prin Marea Roșie, în direcția Israelului, într-o demonstrație de descurajare din partea administrației Biden. Portavionul ar fi capabil să intercepteze rachete și drone lansate de Iran.

România îşi avertizează cetăţenii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să evite orice călătorie în Israel, Palestina, Liban şi Iran, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află pe teritoriile Statului Israel, Palestinei, Republicii Libaneze şi Iranului să manifeste precauţie, să se informeze din surse oficiale cu privire la evoluţiile de securitate şi să respecte cu stricteţe eventualele recomandări sau instrucţiuni ale autorităţilor locale.

Acelaşi lucru îl fac şi nemţii. Germania își avertizează cetățenii să părăsească Iranul, afirmând că există riscul atât al unei escaladări bruște a tensiunilor existente între Teheran și Israel, cât și cel ca germanii să fie arestați arbitrar în această țară.

author avatar
Andrei Ștefan