AcasăȘTIRI EXTERNEIran: Înalt ofițer al Gardienilor Revoluției, împușcat mortal în fața casei sale...

Iran: Înalt ofițer al Gardienilor Revoluției, împușcat mortal în fața casei sale din Teheran

Iran: Înalt ofițer al Gardienilor Revoluției, împușcat mortal în fața casei sale din Teheran / Foto: Twitter

Qassem Fethallahi, un înalt ofițer al Gardienilor Revoluției iraniene a fost împușcat mortal, marți seara, în pragul casei sale din Teheran.

Uciderea lui Qassem Fethallahi, un membru de rang înalt al Gardienilor Revoluției (IRGC) din Iran și al miliției Basij, care s-a confruntat cu protestatarii în cadrul manifestațiilor antiguvernamentale.

Ucis cu patru focuri

Qassem Fethallahi a fost împușcat de patru ori la intrarea în locuința sa, într-un atac descris ca fiind unul „terorist”, a relatat site-ul iranian de știri Tasnim.

Potrivit acestui site, care are legături strânse cu IRGC, Fethallahi era ofițer în cadrul Gărzilor Mohammad Rasulullah din Marele Teheran, o divizie a IRGC care a fuzionat cu miliția Basij, o ramură paramilitară voluntară a Gardienilor Revoluției, scrie The Times of Israel.

Atât IRGC, cât și Basij au avut roluri importante în reprimarea brutală a protestelor, la ordinul regimului iranian. Fethallahi a fost comandant al unei baze Basij  aflată sub comanda Cartierului general Tharallah, un punct central al IRGC pentru a dirija operațiunile de securitate în capitală și în jurul acesteia, potrivit Tasnim.

Atacul a avut loc pe fondul a luni de demonstrații antiguvernamentale care au fost reprimate violent de forțele de securitate iraniene. Protestele, care au intrat acum în a patra lună, au fost declanșate de moartea în custodia poliției a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost reținută pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice.

De atunci, protestele s-au transformat în apeluri la căderea conducătorilor clerici ai Iranului, reprezentând una dintre cele mai grave provocări la adresa teocrației iraniene de la revoluția din 1979.

O mână de membri ai Basij și ai IRGC au fost uciși în timpul protestelor, iar zeci de persoane au fost condamnate la moarte pentru aceste crime. Potrivit Amnesty International, Iranul a executat cel puțin 314 persoane în 2021, mai mult de jumătate din totalul execuțiilor de stat înregistrate în tot Orientul Mijlociu în acel an.

Uciderea lui Fethallahi a avut loc la capătul unei zile în care Iranul a organizat mai multe comemorări pentru Qasem Soleimani, fostul comandant al Forței Quds al IRGC, oficialii iranieni promițând să răzbune asasinarea acestuia.

Soleimani, în vârstă de 62 de ani, a fost ucis la 3 ianuarie 2020, într-un atac aerian efectuat de o dronă americană MQ-9 Reaper. El a fost lovit în timp ce se deplasa de pe aeroportul internațional din Bagdad.

author avatar
Tudor Borcea
449 afisari

3 COMENTARII

  1. „Soleimani, în vârstă de 62 de ani, a fost ucis la 3 ianuarie 2020…” Câtă grijă cu limbajul, nu? A fost ASASINAT. ASASINAT. Asta este terminologia corectă. O armată regulată a unui stat omoară un cetățean al altui stat cu care nu se află în război, cetățean aflat pe teritoriul unui alt stat neutru. Asta se numește asasinat mișelesc și laș.

  2. Se sterg urmele afacerilor dinViena cu plutoniu „made in France”…. Lichideaza pe toti care au fost implicati….ca sa mearga afacerea mai departe

  3. Qasem Soleimani – Wikipedia
    en.wikipedia.org › wiki › Qasem_Soleimani
    Qasem Soleimani (Persian: قاسم سلیمانی, pronounced [ɢɒːˌsem solejˈmɒːniː]; 11 March 1957 – 3 January 2020

    (articolu e iesit din hybris jidanesc+haloimis)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger