Comisia Europeană a prezentat vineri planurile de interzicere a importurilor de aur rusesc, dar deocamdată nu include bijuteriile pe lista bunurilor sancționate.
Executivul UE a început să elaboreze planuri de interzicere a aurului din Rusia după ce puterile economice din G7 au anunțat luna trecută că vor face acest lucru în încercarea de a sugruma veniturile pentru mașina de război a Kremlinului.
Marea Britanie, El Dorado pentru aurul rusesc
„Războiul brutal al Rusiei în Ucraina continuă fără încetare”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un comunicat de presă. „Moscova trebuie să continue să plătească un preț ridicat pentru agresiunea sa”.
Proiectul pachetului de sancțiuni, care trebuie încă să fie aprobat de țările UE, prevede că „este interzisă achiziționarea, importul sau transferul, direct sau indirect, de aur, astfel cum este enumerat în anexa XXVI, dacă provine din Rusia și a fost exportat din Rusia în Uniune sau în orice țară terță”.
Dar proiectul de anexă la document, obținut de Politico, arată că blocul ar interzice doar aurul sub formă de pulbere, neprelucrat sau semiprelucrat, precum și monedele de aur și deșeurile sau resturile de aur. Proiectul nu enumeră aurul sub formă de bijuterii, cum ar fi lanțurile de aur sau inelele de aur. Acest lucru ar putea lăsa lacune care fac ca banii să continue să curgă în visteria Kremlinului.
Rusia exportă aur în valoare de miliarde de euro în fiecare an. În 2019, aproximativ 90 la sută din exporturile de aur rusesc au mers în Marea Britanie – care a părăsit UE.
În jurul cozii
Pe de altă parte, planurile Comisiei merg dincolo de simpla interzicere a aurului.
Propunerea face parte dintr-un nou pachet de punere în aplicare care introduce, de asemenea, cerințe de raportare mai stricte pentru înghețarea activelor persoanelor sancționate și înăsprește controalele la exportul de produse cu dublă utilizare și de tehnologie avansată. De exemplu, Comisia intenționează să interzică exporturile către Rusia de gaze lacrimogene, cerneală pentru amprente, căști și scuturi de poliție, precum și tunuri cu apă care pot fi folosite împotriva demonstranților, se arată în proiectul de sancțiuni.
Într-un aparent efort de a contracara narațiunea rusă potrivit căreia sancțiunile UE contribuie la foametea din întreaga lume prin blocarea exporturilor de cereale și alimente, proiectul legislativ introduce anumite excepții la înghețarea activelor. Țările pot permite ca activele înghețate să fie utilizate atunci când sunt destinate să prevină evenimente care ar avea un „impact grav și semnificativ asupra sănătății și siguranței umane sau asupra mediului”.
O excepție similară se aplică pentru importul și transportul produselor agricole și alimentare, cum ar fi grâul și îngrășămintele.