Aproape două milioane de barili de petrol rusesc au ajuns în Marea Britanie, după invazia Rusiei în Ucraina, susține Greenpeace.
Potrivit grupului ecologist, importurile totalizează 257.000 de tone și au o valoare estimată la aproape 220 de milioane de lire sterline. De când Rusia a lansat invazia în Ucraina, la 24 februarie, se presupune că un total de opt petroliere au livrat încărcături în Marea Britanie – aproximativ unul în fiecare săptămână.
Sancțiunile împotriva Rusiei, „simbolice”
Iar Greenpeace susține că o altă navă, care transportă 33.000 de tone de motorină rusească, este în prezent ancorată în largul coastei din Immingham, Lincolnshire, înainte de a acosta, informează Energy Voice.
Mai mult de patru cincimi din importurile de petrol au fost reprezentate de motorină rusească, restul fiind format din păcură, a adăugat Greenpeace. Londra a lovit Kremlinul cu o serie de sancțiuni în urma invaziei, multe dintre acestea fiind menite să afecteze industria petrolieră și de gaze a Rusiei, o sursă majoră de venituri pentru această țară.
Este în vigoare o interdicție pentru navele deținute, operate sau sub pavilion rusesc care intră în Marea Britanie. Dar Greenpeace susține că combustibilii fosili din Rusia pot încă să ajungă în Marea Britanie prin intermediul unor petroliere deținute (și sub pavilionul) de alte națiuni.
Grupul a catalogat acțiunile guvernului britanic drept „simbolice”, solicitând totodată înăsprirea sancțiunilor. Georgia Whitaker, militantă la Greenpeace UK, a declarat: „Guvernul britanic nu este străin de ipocrizie, dar faptul că promite «sprijin neclintit» Ucrainei în timp ce transportă aproape 2 milioane de barili de petrol rusesc este complet lipsit de sinceritate, chiar și după standardele lui Boris Johnson”.
Premierul britanic a menținut importurile de țiței rusesc până la sfârșitul anului. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: „Vom elimina treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, iar importurile de gaze naturale lichide rusești cât mai curând posibil după aceea. Marea Britanie nu are probleme nici cu aprovizionarea cu gaz sau petrol și, spre deosebire de Europa, nu suntem dependenți de importurile de energie din Rusia”.