AcasăȘTIRI EXTERNEIpocrizia climatică. Giganții financiari continuă să susțină proiecte cu combustibili fosili

Ipocrizia climatică. Giganții financiari continuă să susțină proiecte cu combustibili fosili

Ipocrizia climatică. Giganții financiari continuă să susțină proiecte cu combustibili fosili / Foto: printscreen

În ciuda faptului că fac parte din coaliții care au ca obiectiv atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon, cele mai mari instituții financiare continuă să finanțeze noi proiecte de petrol și gaze, denunță un colectiv de ONG-uri într-un nou studiu.

Cele mai mari instituții financiare care s-au alăturat coalițiilor care vizează neutralitatea emisiilor de CO2 și respectarea Acordului de la Paris continuă să finanțeze companii care lansează noi proiecte de petrol și gaze, denunță nouă ONG-uri într-un studiu publicat marți, 17 ianuarie.

Americanii de la Citigroup, în frunte

Aproximativ 550 de companii, cu active în valoare de 150 000 de miliarde de dolari, adică 40% din totalul mondial, sunt membre ale Glasgow Financial Alliance for Net Zero (Gfanz), la rândul ei împărțită în șapte alianțe sectoriale care reunesc, de exemplu, bănci, asigurători și administratori de active.

„Între data la care fiecare bancă s-a alăturat alianței și august 2022, cei mai mari 56 de membri ai Alianței bancare neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon (NZBA) au furnizat 269 de miliarde de dolari în împrumuturi, obligațiuni și capitaluri proprii pentru 102 mari dezvoltatori de combustibili fosili”” subliniază studiul realizat de ONG-urile Reclaim Finance, 350.org, BankTrack, Rainforest Action Network, Recommon, Urgewald, Friends of the Earth, Sierra Club și Stand Earth.

În frunte se află grupul american Citigroup, cu finanțări de 30,5 miliarde de dolari, urmat de Bank of America (22,8 miliarde) și de japonezii de la MUFG (22,7 miliarde), scrie France 24.

Băncile franceze BNP Paribas, Société Générale și Crédit Agricole au ocupat locurile 15, 16 și, respectiv, 17, cu finanțări de 6-7 miliarde de dolari.

În ceea ce privește gestionarea activelor, 58 dintre cei mai mari membri ai alianței dețineau cel puțin 847 de miliarde de dolari în acțiuni și obligațiuni la 201 dezvoltatori de combustibili fosili, potrivit studiului.

Problema este că „există acum un acord că nu există loc într-un scenariu de +1,5 grade (până în 2100 față de perioada preindustrială) pentru noi surse de combustibil fosil”, a explicat Paddy McCully, autorul studiului și analist la Reclaim Finance, într-o prezentare de presă.

Criticați în mod regulat pentru sprijinul acordat sectorului petrolului și gazelor naturale, actorii financiari susțin adesea că finanțarea lor contribuie la tranziția energetică a acestui sector și că finanțează lumea așa cum este ea.

author avatar
Tudor Borcea
260 afisari

2 COMENTARII

  1. No toti, dar multi. Unii blocheaza investiile in combustili fosili. Deocamdata fosilele aduc profit, energia verde lucreaza in pierdere

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger