AcasăȘTIRI EXTERNEInvenția care ne permite să vedem prin ziduri

Invenția care ne permite să vedem prin ziduri

Invenția care ne permite să vedem prin ziduri

„Banelele” microunde, folosite în bucătărie pentru a încălzi mâncarea, pot și să genereze imagini în timp real.

Un nou sistem radar va putea să treacă și prin pereți. Mai mult, această tehnologie poate detecta și obiecte care se mișcă cu viteze hipersonice.

Trece prin obiecte solide, pereți, podea

Oamenii de știință de la National Institute of Standards and Technology (NIST), din SUA au creat un nou sistem radar unic care se bazează pe microunde, raportează Futurism.

Acest radar de înaltă performanță va putea produce imagini în timp real ale obiectelor plasate în spatele pereților sau care se mișcă mai repede decât viteza sunetului (în jur de 36 de kilometri pe secundă). Datorită microundelor, utilizate în mod obișnuit pentru încălzirea alimentelor, sistemul este, prin urmare, capabil să treacă prin obiecte solide, cum ar fi pereții sau podeaua.

„Evident că nu pot vedea prin pereți, deoarece tipurile de lungimi de undă la care ochiul uman este sensibil nu pătrund în aceste obiecte ”, a spus unul dintre cercetătorii NIST aflat în spatele proiectului, Fabio da Silva, citat de Popular Science.

„Dar dacă folosim lungimi de undă mai mari, microunde, ar trebui să putem „vedea” prin obiecte”. Echipa de cercetare și-a publicat concluziile în revista Nature Communications.

Tehnologie mai rapidă și mai precisă

Tehnologia radar tradițională constă în trimiterea undelor radio într-o zonă via un emițător. Aceste unde se reflectă de pe orice obiect care se află în calea lor și sunt detectate de un receptor.

Folosind datele culese din aceste ecouri, se poate determina locația, dimensiunea și mișcarea obiectelor vizate. Această metodă implică de obicei utilizarea mai multor emițătoare și a numeroase receptoare, scrie Slate.

Sistemul NIST funcționează cu configurația opusă: mai multe emițătoare trimit microundele, dar este suficient un singur receptor, foarte puternic și sensibil. Sistemul se bazează, de asemenea, pe faptul că undele se reflectă de pe obiecte în momentul în care se întorc la receptor. Acest lucru face posibilă indicarea locației obiectului mai precis și mai rapid.

Spectru larg de utilizare

Deși această tehnologie este încă în studiu, are un potențial mare. A putea produce imagini precise cu ceea ce se află în spatele zidurilor ar putea ajuta munca salvatorilor în timpul prăbușirilor sau incendiilor, de exemplu.

De asemenea, ar putea fi folosită pentru a detecta obiecte în timpul evenimentelor meteorologice nefavorabile, cum ar fi furtuni puternice. Oamenii de știință spun că sistemul poate detecta și urmări obiecte care se mișcă la viteze hipersonice, inclusiv avioane sau rachete inamice, precum și resturi spațiale potențial periculoase.

author avatar
Tudor Borcea
517 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger