AcasăȘTIRI EXTERNE„Invazia Ucrainei”, pretext pentru o nouă „Ialta ‘45”

„Invazia Ucrainei”, pretext pentru o nouă „Ialta ‘45”

În timp ce președinții Joe Biden și Vladimir Putin discutau despre înmulțirea trupelor militare ruse la granița cu Ucraina, Congresul SUA respingea planurile Casei Albe de a forța sancțiunile împotriva Rusiei. Trecut aproape neobservat, „meciul” Democrați-Republicani a avut drept miză descurajarea Moscovei, iar planul Washingtonului a fost blocat de partidul lui Donald Trump, astfel că pe masă rămân doar puține opțiune de a pedepsi Federația Rusă în eventualitatea unei noi agresiuni împotriva Kievului. Este, pe undeva, știrea din spatele discuțiilor purtate de cei doi lideri – Congresul SUA a refuzat să-i dea președintelui Biden instrumentele suplimentare pentru a împinge înapoi Armata Roșie de la granița de est a Ucrainei.

„Ar fi fost bine să trimitem acum, în acest moment extrem de tensionat, un mesaj bipartizan, bicameral”, s-a plâns democratul Bob Menendez, președintele Comisiei pentru Relații Externe din. „De ce nu am vrea ca Vladimir Putin să înțeleagă care sunt consecințele cu care se va confrunta dacă alege să lanseze o altă incursiune în Ucraina?”, a continuat el.

Gâlceavă în Congresul SUA, oportunitate pentru Moscova

Certurile politice asupra proiectului de lege anual al Apărării au lăsat negociatorilor din Congres puțin timp pentru a termina legislația înainte de sfârșitul anului. Săptămâna trecută, Senatul SUA a fost pe cale de a vota pe două amendamente la Legea Apărării Naționale, care ar fi impus sancțiuni dure Rusiei – unul dintre amendamente, propus de Menendez, putea efectiv paraliza economia rusă, în cazul unei invazii, iar celălalt (propus de senatorul Jim Risch, din Idaho), ar fi sancționat gazoductul Nord Stream 2. De fiecare dată republicanii din Senat s-au opus, poziție care a dus la blocarea listei finale de amendamente supuse la vot.

Planul Bob Menendez ar fi impus „mama tuturor sancțiunilor… pe care nu le-am mai văzut niciodată!”, au răbufnit democrații.

Administrația Biden s-a ales doar cu un compromis – NDAA (în mod special, legea care permite înarmarea Ucrainei) a trecut, iar Pentagonul mai câștigă 50 de milioane de dolari. În 2022, Kievul va primi arme în valoare de 300 de milioane de dolari de la americani.

Undă verde pentru Nord Stream 2

Pe de altă parte, republicanii îl acuză pe Joe Biden că a dat undă verde gazoductului Nord Stream 2. Germania are liber să autorizeze conducta care va alimenta țara cu gaze naturale tranzitate direct din Rusia, pe sub Marea Baltică.

Senatorul Ted Cruz a declarat că Vladimir Putin s-a simțit încurajat de decizia lui Biden de a renunța la sancțiunile împotriva Nord Stream 2. În opinia republicanilor, NS2 „va fi un avantaj financiar masiv pentru Putin”. „Acest dezastru de politică externă este vina lui Joe Biden. Iată consecința directă a predării lui Joe Biden în fața lui lui Vladimir Putin pe chestiunea Nord Stream 2”, a tunat Ted Cruz, senator de Texas.

Donbas, zonă tampon între NATO și Rusia

Întâlnirea virtuală dintre Putin și Biden trebuia să aducă soluționarea urgentă a crizei din Ucraina. În schimb, nu-i exclus să alimenteze o alta, adică o nouă Criză a Rachetelor, precum cea din 1962.

Mass-media mainstream ne-a bombardat cu presupusele planuri de invazie a Ucrainei, însă povestea asta nu prea stă în picioare, așa cum am explicat în articolul Jocurile lui Putin în Ucraina, de la intimidare la război. Federația Rusă nu urmărește să ocupe Ucraina, altfel ar fi făcut-o în cei 7 ani de când regiunile Donbas și Luhansk și-au declarat independența. În schimb, puțini observatori abili speculează că, de fapt, este vorba despre nerezolvatul statut politic al celor două regiuni– Ucraina refuză în continuare să acorde statut politic special (autonomie) Donbasului și Luhanskului, așa cum prevede Acordul Minsk II.

Alți analiști merg mai departe și vorbesc despre liniile roșii încălcate de NATO prin lărgirea Alianței cu membrii din est, lângă granițele Federației Ruse.

Rezolvarea statutului celor două regiuni, locuite în mare parte de etnici ruși, ar fi, de fapt, o nouă redesenare a granițelor Europei. Un fel de Ialta ’45, varianta 2022. Autonomia Donbasului înseamnă, de fapt, o zonă tampon între Federația Rusă și NATO, în eventualitatea în care Kievul va fi primit în Alianța Nord-Atlantică. Cum asta înseamnă recunoașterea statutului de superputere pentru Kremlin, Casa Albă refuză și, spun rușii, îndeamnă autoritățile din Ucraina să pornească ofensiva pentru recucerirea celor două teritorii.

Chestiunea este spinoasă, iar presa din Occident scrie că Putin nu s-a ferit să pomenească, în conversația cu Joe Biden, despre temutele rachete hipersonice ale Rusiei, care au restabilit paritatea strategică cele mai mari puteri nucleare din lume. De ce sunt atât de temute rachetele hipersonice? Fiindcă nu pot fi doborâte de niciun sistem de apărare antirachetă, iar asta conferă un avantaj strategic celui care le deține.

America lovește. Cu sancțiuni economice

În tot acest timp, Joe Biden a amenințat și el Rusia… cu sancțiuni economice. Tradus, însă, de specialiștii din serviciile de „intelligence”, mesajul e unul singur: SUA nu vor interveni militar pentru a apăra Ucraina!

Și NATO, prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, a anunțat că opțiunea militară nu se extinde la non-membrii, cum ar fi Ucraina.

Întâlnirea „diplomaților” de la Kiev

Între timp, Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a denunțat modul în care Statele Unite încearcă să dezvolte o isterie rusofobă în lume. Șeful SVR, Serghei Naryshkin, a declarat la televiziunea Rossia 1 că în spatele rapoartelor care anunță invadarea Ucrainei de către Rusia se află dorința Washingtonului de a împinge Kievul să atace Donbasul. „Obiectivul Casei Albe este de a împinge guvernul slab controlat de la Kiev să reaprindă conflictul din estul Ucrainei. Pentru SUA, Ucraina este doar un consumabil în toată chestiunea asta (…) Trebuie să-i asigur pe toți că nu se va întâmpla așa (n.r. – Rusia nu va invada Ucraina). În general, tot ceea ce se întâmplă acum este o acțiune de propagandă rău intenționată a Departamentului de stat al SUA”.

Mai mult de atât, Serghei Naryshkin a dezvăluit că rapoartele de spionaj furnizate de SVR arată o „creștere a activității SUA care vizează obținerea sprijinului aliaților europeni împotriva Rusiei”. „O întâlnire a reprezentanților misiunilor diplomatice ale UE în Ucraina a avut loc la Kiev la jumătatea lunii noiembrie, la care au participat diplomați americani și britanici de rang înalt. Emisarii de la Washington și Londra au încercat să creeze panică continuând să manipuleze informații false despre iminenta invazie pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și ocuparea ulterioară a teritoriului ucrainean de către Rusia. Aceștia au insistat ca țările UE să adopte o abordare unitară. Conform interpretării americane și Britanice, aceasta este singura modalitate de a salva regimul rusofob de la Kiev”, a dezvăluit șeful spionajului rusesc.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.250 afisari

7 COMENTARII

  1. Amenințările lui Bideu la adresa Rusiei sunt apa de ploaie în beci. Comisiile de apărare ale Congresului știu ele mai bine de ce au respins amendamentele de sancționare a Rusiei. Toată povestea cu invadarea Ucrainei este falsa. Putin a spus de acum 4 sau 5 ani ca nu vrea un război fratricid intrucat numai în Moscova sunt 5 mil de persoane din familii mixte ruso ucrainene. De fapt Ucraina ca nume dat de nemți este vechea Rusie Kieveana. Sunt niște fanatici prooccidentali la conducerea Ucrainei care neputând administra tara cauta harta cu Rusia. Pericolul consta într-o posibila diversiune a acestor disperați. Bideu vrea sa mai scoată și el ceva parale pe seama Ucrainei și sa arate americanilor ca face și el ceva, ca în relația cu China e în pom și pomul în aer.

  2. RUSII SE AUTOFINANTEAZA , PROSTOVANII SECOLULUI CARE BAGATI BATUL PRIN GARD CA SA VA DEA AMERLOCII O BUCATICA DE ZAHAR. VOI CARE VA BATETI JOC DE ROMANIA SI JUCATI CA URSUL DE SARBATORI…UN POPOR CARE ISI URMEAZA CONDUCATORUL NU ARE INAMICI ADEVARATI…DUMNEZEU ESTE STAPANUL LUI PUTIN …AMERICA ESTE IN AUTODISTRUGERE PENTRU CA SI-A LUAT CA STAPAN PE SATANA…VRETI RAZBOI, AI?! VAI DE VOI…dusmani inauntru, dusmani in afara, dusmani in popor contra voastra! Maimute sunt in varful tarii..CATU O FI VREUN STRATEG SI NOI NU STIM? ORI GEOANA, ALA CU CEASURILE DE LA VANGHELIE?! DESPRE CIUCA…

  3. America sa stea acasa la ea si Rusia sa stea tot acasa la ea si restul sa le dea Dumnezeu la toti dupa cum stie el mai bine!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger