Un fost ofițer superior din armata rusă a prezentat, la televiziunea de stat, un plan de luptă care include invazia țărilor baltice, membre NATO, și unor părți ale Suediei, țară neutră.
Vorbind în direct la postul de televiziune Rossiya 1, colonelul (r) Igor Korotcenko a arătat pe hartă insula Gotland, cea mai mare insulă a Suediei, cu o populație de aproximativ 58.595 de locuitori, încercuită cu roșu.
„Occidentul se întreabă: De ce nu vedem nimic? Ce s-a întâmplat cu radarele noastre?”
Igor Korotenko, fost al Statului Major General și al Forțelor Aeriene Ruse, a indicat o invazie rusă care începe cu „o lovitură radio-electronică masivă a Rusiei”, care „va orbi toate radarele NATO și nimeni nu va mai vedea nimic”.
„Occidentul se întreabă: De ce nu vedem nimic? Ce s-a întâmplat cu radarele noastre?”, a spus Korotcenko, scrie Daily Mail.
Suedia a fost neutră din punct de vedere politic de-a lungul istoriei sale recente, dar invazia Ucrainei de către Rusia a adus perspectiva aderării țării nordice la NATO în prim-planul discuțiilor politice.
Rusia a amenințat în mod repetat Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO de la începutul invaziei în Ucraina.
„În acest moment, pe insula suedeză Gotland, aterizează avioane militare rusești, livrând sisteme de rachete antiaeriene S-400 și sisteme antinavă de coastă Bastion”, a spus continuat Korotcenko scenariul.
„Vor fi înconjurați și vor depune armele”
Este prezentat și „coridorul Suwalki”, fâșia de teren ce urmărește frontiera polono-lituaniană, între enclava rusă Kaliningrad și Belarus. Colonelul Korotcenko a explicat cum Rusia va împinge din Kaliningrad către coridorul Suwalki care desparte Polonia de Lituania, blocând întăririle NATO din Occident.
„Occidentul uimit și NATO vor ști că Rusia declară o zonă interzisă de zbor de 400 km”, a adăugat colonelul entuziasmat. Întreaga Mare Baltică va fi apoi deschisă forțelor ruse, a spus el în direct.
„Cele câteva trupe ale forțelor speciale din Canada, Marea Britanie, Germania și SUA, în Marea Baltică” vor fi „înconjurate” de forțele aeriene rusești și apoi „vor depune armele”.
Scenariul se termină cu noile guverne ale statelor baltice promițând loialitate față de Moscova, în timp ce Suedia acceptă neutralitatea perpetuă și un contract de închiriere de 99 de ani pentru insula Gotland.
Republica Moldova, următoarea pe listă?
Programul a fost difuzat la televiziunea rusă la sfârșitul anului trecut, dar a fost postat de consilierul guvernului ucrainean Anton Gerașcenko.
Declarațiile lui Korotcenko au ecou cu cele ale președintelui Belarusului, Alexandr Lukașenko, care a prezentat recent o hartă strategică în care sunt incluse teritoriile Belarusului, Ucrainei, Rusiei și Republicii Moldova.
Din prezentarea lui Lukașenko pare să reiasă că următoare țintă a lui Putin, după Ucraina, ar fi Republica Moldova