AcasăȘTIRI EXTERNEInvazia Taiwanului. General SUA: „Xi Jinping își pregătește armata și poporul de...

Invazia Taiwanului. General SUA: „Xi Jinping își pregătește armata și poporul de război”

Invazia Taiwanului. General SUA: „Xi Jinping își pregătește armata și poporul de război” / Foto: Facebook

China își pregătește armata pentru un război de invazie în Taiwan, a avertizat generalul (r) american și fost consilier pentru securitate națională, Herbert Raymond McMaster.

Relațiile dintre China și Taiwan au fost mult timp tensionate din cauza politicii insulei pentru independență, dar au devenit și mai tensionate pe fondul unei conduceri chineze tot mai agresive. Deși Taiwanul se consideră independent de China – și este recunoscut ca un stat semi-autonom – Beijingul îl revendică și consideră controlul asupra insulei ca fiind esențial pentru politica sa de reunificare.

„Pregătirile sunt în curs de desfășurare”

Pe fondul tensiunilor crescânde, McMaster a declarat că Beijingul s-ar putea pregăti pentru o acțiune militară pentru a prelua controlul asupra națiunii insulare, adăugând că președintele chinez Xi Jinping, care a obținut un al treilea mandat istoric anul trecut, a spus clar că intenționează să recucerească Taiwanul, prin forță dacă este necesar.

„Xi Jinping a spus destul de clar, în declarațiile sale, că va face, din perspectiva sa, ca China să fie din nou întreagă prin înglobarea Taiwanului”, a declarat McMaster. „Iar pregătirile sunt în curs de desfășurare”, a adăugat el, informează Newsweek.

McMaster a declarat că cel mai bună modalitate de a preveni un război militar de amploare asupra Taiwanului este „descurajarea”, adăugând că SUA, care cheltuiesc deja peste 1.600 de miliarde de dolari pentru apărare, ar trebui să investească și mai mult în securitatea națională, deoarece ar fi „mult mai costisitor” să răspundă la un război cu China, care se mândrește cu una dintre cele mai puternice armate din întreaga lume și care continuă să își crească influența în regiunea Pacificului.

„Și ceea ce este cu adevărat îngrijorător este, cred, că Xi Jinping pregătește poporul chinez pentru război”. El a indicat unele dintre discursurile lui Xi, care au căpătat un ton dur în ultimele luni, ca dovadă că SUA ar trebui să ia mai în serios amenințarea războiului și „să își extindă puterea”. „Făcând acest lucru i-ar obliga, de asemenea, pe aliați să investească mai mult în apărarea lor națională, ceea ce ar servi și mai mult ca factor de descurajare, a adăugat el”.

Avertismentul lui McMaster urmează altor indicii că China ar putea lua în considerare un război în Taiwan. În noiembrie,  Xi le-a spus militarilor săi să „își concentreze toată energia pe luptă” pentru a se pregăti pentru un potențial război.

Relațiile dintre China și Taiwan s-au inflamat în august anul trecut, după ce președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită istorică în Taiwan. La momentul respectiv, Beijingul a proferat amenințări și a lansat exerciții militare în jurul insulei, ceea ce a dus la îngrijorări că conflictul ar putea escalada.

author avatar
Tudor Borcea