AcasăȘTIRI EXTERNEInundații teribile în Grecia. Insula preferată a românilor, „daună totală” după potop!

Inundații teribile în Grecia. Insula preferată a românilor, „daună totală” după potop!

Inundațiile de proporții de pe insula grecească Evia au provocat pagube ireversibile în rândul rezidenților. Cel puțin șapte persoane și-au pierdut viața în urma ploilor torențiale și a furtunilor survenite la nord-est de Atena.

Insula grecească Evia este o cunoscută destinație de vacanță pentru turiști, dar și pentru grecii din Atena. Câteva ore de ploaie torențială au fost suficiente pentru a provoca inundații devastatoare. În stațiunea Bourtzi, frecventată de mulți români, viitura a răsturnat autoturisme, a distrus terasele unor restaurante, parcări și chiar un loc de joacă. O parte din drumul de coastă a fost luat de ape, iar restul este acoperit de resturi și de nămol. Într-un sat, în sudul insulei, râul care trece prin mijlocul localității s-a umflat și s-a revărsat, luându-i pe nepregătite pe oameni.

Printre cei care și-au pierdut viața sunt un bebeluș de 8 luni și doi bătrâni de peste 80 de ani, membri ai aceleași familii, Ei au fost surprinși de viitură în propria casă.

Situațiile extreme cer măsuri extreme

Pompierii au primit peste 600 de cereri de ajutor de la oamenii blocați în mijlocul apelor, în case sau în mașini. Deși sosirea ajutoarelor a fost îngreunată, zeci de rezidenți au fost evacuați, iar opt oameni au fost salvați cu ajutorul elicopterelor într-o zonă unde apele unui râu s-au revarsat, inundând drumurile. Transportul a fost perturbat și doar un feribot a rămas să facă legătura între insulă și restul Greciei.

„Gândurile noastre se îndreaptă către cei care nu au supraviețuit” le-a declarant reporterilor ministrul adjunct al protecției civile Nikos Hardalias, care a ajuns la fața locului. „Ne confruntăm cu un fenomen pe care nu l-am mai trăit până acum” a spus acesta. Potrivit lui Hardalias, pagubele produse de furtună sunt uriașe în anumite regiuni din centrul Evia.

Premierul Kyriakos Mitsotakis este așteptat, la rândul lui, să vizite regiunea luni.

Vremea extremă face adesea victime în Grecia. În noiembrie 2017, viituri devastatoare au lovit orașul Mandra, aflat la vest de Atena. 24 de persoane și-au pierdut viața atunci. Anul trecut, în iulie, șapte persoane au murit într-o furtună produsă în nordul Greciei.

 

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
537 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger