Bilanțul inundațiilor nu încetează să se îngreuneze în Turcia, după ce precipitații extreme au lovit, săptămâna trecută, nordul țării.
Vineri, agenția guvernamentală responsabilă pentru dezastrele naturale (Afad) a raportat cel puțin 25 de morți în provinciile Kastamonu, situată la Marea Neagră, și doi în provincia vecină, Sinop.
Un bilanț provizoriu
Noul raport publicat de autorități luni, 16 august, indică cel puțin 70 de morți. Însă acest blianț este unul provizoriu și ar putea crește. Pe de altă parte, tot potrivit agenției guvernamentale Afad, 47 de persoane erau încă date dispărute după inundațiile care au avut loc miercuri, după ploi abundente, în provinciile situate la malul Mării Negre.
După foc, apă
În districtul Bozkurt din Kastamonu, unul dintre cele mai afectate, salvatorii au căutat în weekend prin ruinele caselor distruse de ape, operațiuni îngreunate de cantități masive de noroi.
Luni, excavatoarele curățau grămezi de copaci, indicatoare rutiere și alte obiecte purtate de apă, asistate de soldați , potrivit imaginilor difuzate de canalele de televiziune turcești.
Aceste inundații, cele mai devastatoare pe care le-a cunoscut Turcia în ultimele decenii, au venit într-un moment în care țara tocmai a fost lovită de incendii masive care au ucis cel puțin opt persoane au devastat zonele turistice din sud, cu pagube imense.
Erdogan, sub presiune
Pentru mulți experți, dezastrele naturale, precum cele care se succed în această țară, vor deveni mai frecvente și violente din cauza încălzirii globale cauzate de activitatea umană.
Mai mulți politicieni și asociații au crescut presiunea asupra președintelui Recep Tayyip Erdogan a lua măsuri radicale pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Turcia este una dintre puținele țări care nu au adoptat acordul climatic de la Paris din 2015, scrie 20 Minutes.
Criticile împotriva lui Erdogan au vizat și proasta gestiune a stingerii incendiilor, guvernul fiind acuzat printre altele că nu a asigurat o flotă de avioane de combatere a incendiilor, eficiente mai ales în zone muntoase cum este Turcia. Recent, un avion trimis de Rusia, un Beriev-200, s-a prăbușit în Turcia în timp ce intervenea la stingerea unui incendiu