AcasăȘTIRI EXTERNEÎntrebarea de 140 de miliarde de dolari: își poate vinde Rusia uriașa...

Întrebarea de 140 de miliarde de dolari: își poate vinde Rusia uriașa grămadă de aur?

Rusia a petrecut ani de zile construind un uriaș depozit de aur, un activ la care băncile centrale pot apela în timpul unei crize. Dar orice încercare de a-l vinde va fi acum o provocare exact atunci când este nevoie cel mai mult.

Banca Rusiei și-a extins rezervele de aur de aproape șase ori de la mijlocul anilor 2000, creând al cincilea cel mai mare stoc din lume, care este evaluat la 140 de miliarde de dolari.

Este tipul de activ pe care l-ar putea vinde pentru a susține rubla, care s-a prăbușit pe măsură ce economiile globale izolează Rusia după invazia armatei lui Putin în Ucraina.

A face acest lucru va fi dificil. Sancțiunile interzic instituțiilor din SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană să facă afaceri cu banca centrală a Rusiei.

Comercianții și bancherii se feresc să cumpere lingourile sale sau să folosească alte valute de teama de a nu-și deteriora reputația sau de a nu fi penalizați.  Iar senatorii de la Washington vor sancțiuni secundare pentru oricine cumpără sau vinde aur rusesc.

Moscova va trebui să se uite către băncile centrale din țări precum India sau China pentru a vinde aur sau a-și asigura împrumuturi folosindu-l.  Ar putea vinde și prin Bursa de Aur din Shanghai, unde are bănci comerciale ca membri.

Cu toate acestea, o mișcare  a unui grup bipartizan de senatori americani de a împiedica și mai mult tranzacțiile cu aur poate descuraja băncile din China și India să cumpere sau să acorde împrumuturi împotriva lingourilor Rusiei – iar Beijingul nu vrea să fie afectat de sancțiunile occidentale. Asta reduce și mai mult opțiunile Rusiei.

De asemenea, London Bullion Market Association va interzice lingourile rusești pe piețele cheie din Marea Britanie și SUA.
Dacă Rusia devine disperată, ar putea vinde lingouri pe plan intern pentru a cumpăra ruble, estimează analiștii Citigroup.

În circumstanțe extreme, guvernele pot tranzacționa ilicit aur pentru schimb valutar pe piețele nereglementate pentru metale prețioase.

Evident, Rusia nu se află în această situație, dar aurul nu i-a protejat economia de sancțiuni. Vânzările de aur nu vor reconecta băncile ruse la rețelele financiare globale.

Dacă conflictul din Ucraina se prelungește și sancțiunile occidentale continuă să se acumuleze, aurul ar putea deveni un element cheie de salvare pentru Rusia. Nicio bancă centrală care se respectă nu vrea să recurgă la vânzări de lingouri pe piețele nereglementate, dar metalul prețios are strălucire și pe timp de război. Rămâne de văzut cum va găsi Rusia cumpărători.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
630 afisari

4 COMENTARII

  1. Dar de ce ar trebui Rusia sa vanda aurul?
    Sa cumpere ce?
    Cam orice are nevoie poate cumpara cu ruble sau yoani de la chinezi.
    Iar pe de alta parte industria safirelor naturale si sintetice, fara de care nu se poate face nimic in industra chipurilor este in Rusia…

  2. Jumătate din rezervele naționale ale Rusiei (cam 300 din cele 600 miliarde $) sunt înghețate în străinătate. Inclusiv aur.

  3. de acum 5 ani cumpara rusia aur , si germania isi aducea acasa aurul si alte tari dovada ca se stia ce urmeaza , resetarea mondiala planuita de marile puteri , care acum joaca teatru si fac pe rivalii . .numai romania prostul satului ( tradatorii care conduc ) il duceau in alta parte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger