AcasăȘTIRI EXTERNEÎntoarcerea "Vestelor Galbene" : ciorba reîncălzită nu mai are același gust

Întoarcerea „Vestelor Galbene” : ciorba reîncălzită nu mai are același gust

Puțină mobilizare la prima manifestaţie naţională de revenire a „gilets jaunes” în Franța. S-au adunat protestatari la Paris, Toulouse, Bordeaux, Lyon, Avignon sau Nîmes, însă acțiunile lor arată declinul acestei mișcări revendicative, care, fără lideri marcanți, și-a pierdut busola.

Potrivit ministrului de interne Gerald Darmanin, în jur de 6.000 de persoane s-au manifestat în weekend, inclusiv 2.500 la Paris. Poliția a anunțat “300 de arestări”, în timp ce au fost mobilizați 160 de motociclişti din brigăzile de reprimare a acţiunilor violente (BRAV-M). Guvernul se temea mai mult decât orice de o nouă izbucnire a tulburărilor pe Champs-Elysee, unde orice adunare a fost interzisă.

Nu a fost cazul, în piața Wagram, situată în vestul Parisului, s-au adunat câteva sute de persoane, care, potrivit Jandarmeriei, au încercat  să se abată de la traseul coloanei, ce urma să ajungă la Sacre-Coeur. Poliția a folosit gaze lacrimogene după ce protestatarii au incendiat pubele și au devalizat mobilierul urban. O altă coloană de manifestanţi – câteva sute – a plecat în linişte din Piaţa Bursei, agitând pancarte pe care scria „Puterea de-a umple frigiderul cu demnitate!” sau „Mâine cerul va fi galben!” – pentru a se ralia altor manifestanţi la Champerret, în nord-vestul Parisului. La Lyon s-au adunat doar 500 de manifestanți – aceeași prezentare slabă și în Toulouse și Bordeaux, adevărate centre de comandă ale “vestelor” în anii trecuți.

Cuvintele cheie ale acestei mobilizări sunt fundamentele mișcării , și anume o schimbare a Constituției prin referendum, o îmbunătățire a puterii de cumpărare, o reducere a TVA la produsele de bază, o creștere a salariilor și chiriile mai mici. Unii participanți şi-au exprimat dezamăgirea faţă de slaba participare şi au evocat nostalgic amintiri despre marile manifestaţii din trecut. Ministrul Darmanin a subliniat că “ordinea republicană trebuie să prevaleze” chiar dacă guvernul garantează dreptul de a manifesta.

author avatar
Radu Jacotă
200 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...