AcasăȘTIRI EXTERNEÎntoarcerea pe Lună a americanilor. NASA anunță prima etapă / Când va...

Întoarcerea pe Lună a americanilor. NASA anunță prima etapă / Când va decola echipajul uman

Întoarcerea pe Lună a americanilor. NASA anunță prima etapă / Când va decola echipajul uman / Foto: NASA

NASA a anunțat miercuri că primul zbor al programului Artemis, care are ca obiectiv întoarcerea oamenilor pe Lună, ar putea decola de la sfârșitul lunii august. Dar primul zbor cu echipaj uman pe Lună va avea loc abia în 2025.

Artemis 1, prima misiune din cadrul programului american de întoarcere pe Lună, ar putea decola începând din 29 august, a anunțat NASA. Două date alternative sunt posibile: 2 sau 5 septembrie, a mai spus agenția spațială. Anunțul a fost făcut cu ocazia aniversării aterizării pe Lună a misiunii Apollo 11, la 20 iulie 1969.

Primul zbor pe Lună, dar fără echipaj uman

Mai mult de jumătate de secol mai târziu, programul Artemis ar trebui să marcheze întoarcerea americanilor pe Lună, inclusiv a primei femei și a primei persoane de culoare. Cu toate acestea, Artemis 1 nu va avea încă un astronaut la bord. Misiunea este menită să testeze noua rachetă gigantică SLS a NASA, care va zbura pentru prima dată, și capsula Orion din vârful acesteia, unde va fi instalat un echipaj de pe Artemis 2.

Decolarea este programată să aibă loc de la Cape Canaveral, Florida. Capsula, odată propulsată de rachetă, va călători spre Lună, unde se va plasa pe orbită înainte de a se întoarce pe Pământ.

Aproximativ 40 de zile de misiune

Misiunea, în funcție de care dintre cele trei date finale de lansare va fi anunțată, ar putea dura între 39 și 42 de zile. Orion a zburat deja o dată în spațiu pentru un test, în 2014, lansat atunci de o rachetă Delta IV. Aceasta a efectuat două circumnavigații ale Pământului, în special pentru a-și testa scutul termic, scrie Ouest-France.

De data aceasta, însă, capsula se va întoarce de la o distanță mult mai mare și va trebui să suporte condiții mult mai extreme la revenirea în atmosfera terestră: o viteză de aproape 40 000 km/h și o temperatură „pe jumătate la fel de fierbinte ca cea a Soarelui”, a subliniat Mike Sarafin, responsabilul misiunii la NASA, în cadrul unei conferințe de presă.

În plus față de acest prim obiectiv, misiunea trebuie să demonstreze capacitatea navei spațiale de a funcționa în spațiul cosmic și de a fi recuperată după aterizarea în ocean la sfârșitul călătoriei. Decolarea lui Artemis 1, planificată inițial pentru începutul acestui an, a trebuit să fie amânată pentru a finaliza un test pe rampa de lansare în luna iunie.

Artemis 2 este programat în prezent pentru 2024. Prima misiune cu astronauți la bord, aceasta nu va ateriza încă pe Lună, ci doar o va înconjura. Această onoare va fi rezervată echipajului de pe Artemis 3, o misiune programată cel mai devreme pentru 2025. Ultima oară când oamenii au mers pe Lună a fost în cadrul misiunii Apollo 17, în 1972.

author avatar
Tudor Borcea
363 afisari

1 COMENTARIU

  1. Si cand ajung americanii pe Luna gasesc milioane de chinezi care construiesc acolo submarine germane.Americanii-bah chinezoilor ce dracu faceti cu submarinele asa pe uscat?Chinezoii-Vine un tren le incarca si pleaca cu ele nici noi nu stim cum face dar le descarca in Antarctica.Dupa aia vine incarcat cu piese de schimb si o luam de la capat

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger