La cinci metri sub pământ, în Kiev, Mihailo Aliokhin pune la punct ultimele retușuri la adăpostul subteran în care elevii săi ar putea petrece ceva timp după începerea de joi a noului an școlar în Ucraina.
În sala de clasă de la etaj, ghiozdanele zac abandonate, rămășițe ale ultimei zile de cursuri înainte de invazia rusă, care a început la 24 februarie.
Adăpostul, cândva un vestiar, a fost deja testat de război: 60 de persoane au locuit acolo în primele săptămâni ale conflictului. În prezent, acesta poate găzdui 600 de persoane în cei 300 de metri pătrați.
„Imediat ce se declanșează o sirenă, echipele noastre îi vor duce imediat pe copii la subsol, indiferent de activitatea din acel moment”, a declarat Aliokhin pentru AFP. În ciuda acestor condiții austere, el speră să vadă cel puțin o treime din cei 460 de elevi cu vârste cuprinse între șase și 16 ani în prima zi de școală.
Până în 2021, Ucraina avea 4,2 milioane de cursanți. Însă peste 2 milioane de copii au fugit în străinătate de la începutul războiului, iar 3 milioane sunt strămutați în interiorul țării, potrivit UNICEF.
La Kiev, acum departe de linia frontului, se așteaptă ca „132.000 de copii să fie în clase la 1 septembrie”, spune primarul Vitali Klitschko.
Ministerul Educației a precizat că aproape jumătate din cele aproximativ 23.000 de școli ucrainene – dintre care 2.135 au fost avariate de război – au adăposturi echipate și, prin urmare, vor putea începe anul școlar față în față.
Pentru ceilalți, ca și pentru toți cei aflați în apropierea frontului, predarea se va desfășura online.