AcasăȘTIRI EXTERNEInterpreții afgani, chemați de talibani la tribunale. Dacă se ascund, familiile lor...

Interpreții afgani, chemați de talibani la tribunale. Dacă se ascund, familiile lor vor plăti

Interpreții afgani, chemați de talibani la tribunale. Dacă se ascund, familiile lor vor plăti

Interpreți afgani sunt chemați să compară în fața tribunalelor talibane: ar putea fi „pedepsiți aspru”.

Interpreții afgani care au lucrat pentru Olanda au primit scrisori de la talibani prin care sunt îndemnați să se prezinte la tribunal, amenințându-le și familiile, a transmis televiziunea publică olandeză NOS.

„Ne vom răzbuna. Dacă nu reușim să te prindem, o vom rezolva cu rudele tale”

Interpretii se ascund de teama represalilor, dar membrii familiei lor ar putea fi trași la răspundere pentru acțiunile lor dacă nu se prezintă în instanță și „pedepsiți sever pentru a da o lecție altor trădători”, potrivit uneia dintre scrisori, arătată de NOS.

NOS a adăugat că destinatarul scrisorii, care a lucrat pentru misiunea Europol în Afganistan, este suspectat că a lucrat ca interpret pentru străini și că a primit „banii lor dezonorați și interziși”.

„Ne vom răzbuna. Dacă nu reușim să te prindem, o vom rezolva cu rudele tale”, se arată în altă scrisoare, acuzând interpretul că este responsabil pentru moartea luptătorilor talibani.

Totul indică faptul că scrisorile, care poartă ștampile oficiale, au fost într-adevăr trimise de talibani, a precizat NOS, adăugând că este aproape imposibil de verificat cu talibanii, scrie La Libre.

Chemați să se „pocăiască”

Difuzorul a spus că este în contact cu aproximativ zece interpreți și persoane care au lucrat pentru Olanda, precizând că situația lor devine din ce în ce mai gravă.

Talibanii îi chemaseră în iunie pe interpreții afgani ai forțelor internaționale să „se pocăiască”, dar să rămână în Afganistan după plecarea trupelor occidentale, asigurând că acești afgani „nu vor risca nici un pericol”.

Imediat după preluarea puterii, talibanii au declarat o amnistie generală pentru toți oficialii militari și guvernul afgan. Dar, în ciuda promisiunii insurgenților de a nu se răzbuna pe adversarii lor, un raport confidențial al ONU susține că îi urmăresc pe cei care au lucrat cu forțe străine.

 

author avatar
Tudor Borcea