AcasăȘTIRI EXTERNEInterese și război. Ce înseamnă statutul de candidat la UE pentru Ucraina?

Interese și război. Ce înseamnă statutul de candidat la UE pentru Ucraina?

Mișcarea ar pune Kievul pe drumul către Bruxelles, dar nu există nicio garanție că va ajunge acolo.

Chiar și în timp ce luptă împotriva invaziei Rusiei, Ucraina este pe cale să primească statutul de candidat la aderarea la UE.

Comisia Europeană a recomandat acordarea acestui statut atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova, „cu condiția” ca acestea să realizeze reforme pentru a consolida statul de drept și să respecte standardele UE într-o serie de alte domenii.

După o declarație pozitivă din partea Germaniei, Franței și Italiei, șefii de stat și de guvern din UE sunt pe cale să aprobe recomandarea Comisiei pentru Ucraina și Moldova în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna viitoare, deși vor urma dispute cu privire la cerințele de atașat, notează Politico.În timp ce Comisia Europeană recomandă dacă UE ar trebui să acorde statutul unui stat solicitant, autoritatea de a face acest lucru revine guvernelor membre UE, care trebuie să acționeze în unanimitate pentru a-și acorda aprobarea.

De asemenea, statutul de candidat nu înseamnă începerea automată a negocierilor de aderare – care, în general, vine mai târziu și, din nou, necesită aprobarea tuturor statelor membre UE.

Pentru țările care aspiră să facă parte din cel mai important club politic și economic din Europa, statutul de candidat înseamnă un prim sigiliu de aprobare.

Cine sunt și ce se întâmplă cu actualii candidați?

Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia au toate statutul de țări candidate la aderare.Kosovo și Bosnia și Herțegovina sunt clasificate drept „potențiali candidați”.

Comisia a declarat vineri că Georgiei ar trebui să i se „ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene”, dar nu i s-a acordat încă statutul de candidat.

Turcia a primit statutul de țară candidată în 1999 și a început negocierile de aderare în 2005. Însă demersurile au intrat în impas pe măsură ce președintele Recep Tayyip Erdogan a devenit din ce în ce mai autocrat și s-a îndepărtat de Occident.

Muntenegru și Serbia se află în negocieri de aderare din 2012 și, respectiv, 2014. Niciuna dintre ele nu este aproape de a încheia procesul și de a adera la UE.

Cum funcționează procesul de aderare?

Membrii viitori intră în discuții care durează ani de zile. Candidații trebuie să adopte norme democratice și să întreprindă reforme pentru a respecta regulile, reglementările și standardele UE într-o gamă largă de domenii, inclusiv economia și statul de drept.

Negocierile sunt grupate în „capitole” pentru diferite domenii de politică și un candidat poate încheia un capitol numai atunci când toți membrii UE sunt de acord că a bifat căsuțele necesare.

Când se consideră că o țară a închis toate capitolele, din nou toate guvernele UE trebuie să aprobe înainte ca acea țară să poată fi admisă în sfârșit ca membru UE.Totul depinde de cât de repede încep negocierile și cât de bine decurg.

UE nu a acordat niciodată statutul de candidat unei țări aflate în mijlocul unui război la scară largă, iar mulți oficiali spun că este nerealist să ne așteptăm ca cererea de aderare a Ucrainei să avanseze până la restabilirea păcii.

Moldova poate avea ceva mai mult de lucru și se confruntă cu problemele suplimentare ale regiunii sale separatiste Transnistria, susținută de ruși. Așa cum nu există nicio modalitate de a prezice când sau cum se va termina războiul, pare imposibil de prezis cât timp ar putea dura ca  Ucraina și Moldova să devină membre UE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
297 afisari

2 COMENTARII

  1. Purceaua e moarta in cotet, iar nebunii se pregatesc de banchet. Nu va exista niciun fel de aderare, caci vremea UE a trecut. Acum se pregateste calea Guvernului Mondial, iar uniunile statale sunt o piedica in calea lui. Deci, pregatiti-va pentru dezintegrarea UE si a SUA, deoarece dupa Razboi va apare Statul Global. Iar cei cu creier la purtator sa incerce sa patrunda taina acestor versete apocaliptice:

    1. Şi s-a arătat din cer un semn mare: o femeie înveşmântată cu soarele şi luna era sub picioarele ei şi pe cap purta cunună din douăsprezece stele.
    2. Şi era însărcinată şi striga, chinuindu-se şi muncindu-se ca să nască.
    3. Şi alt semn s-a arătat în cer: iată un balaur mare, roşu, având şapte capete şi zece coarne, şi pe capetele lui, şapte cununi împărăteşti.
    4. Iar coada lui târa a treia parte din stelele cerului şi le-a aruncat pe pământ. Şi balaurul stătu înaintea femeii, care era să nască, pentru ca să înghită copilul, când se va naşte.
    5. Şi a născut un copil de parte bărbătească, care avea să păstorească toate neamurile cu toiag de fier. Şi copilul ei fu răpit la Dumnezeu şi la tronul Lui,
    6. Iar femeia a fugit în pustie, unde are loc gătit de Dumnezeu, ca să o hrănească pe ea, acolo, o mie două sute şi şaizeci de zile.

    Indiciu: copilul NU e Iisus Hristos!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger