AcasăȘTIRI EXTERNEInteligența artificială va vorbi cu balenele

Inteligența artificială va vorbi cu balenele

Inteligența artificială va vorbi cu balenele

O echipă de oameni de știință dezvoltă o IA pentru a interpreta clic-urile acestor mamifere marine și pentru a încerca să le răspundă.

Acesta este obiectivul proiectului CETI (Cetacean Translation Initiative). Această inteligență artificială este concepută de o echipă interdisciplinară de oameni de știință, care încearcă să decodeze limbajul balenelor.

Un cod Morse al adâncurilor

Ar fi o premieră în înțelegerea noastră despre animale: am ști în sfârșit despre ce vorbesc între ele aceste misterioase ființe, relatează Hakai Magazine.

Proiectul CETI a apărut în mintea lui Shafi Goldwass, o informaticiană și expertă în criptografie. În 2017, a fost la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts, SUA, pentru o bursă Radcliffe și a ascultat o înregistrare cu straniul mod de comunicare al balenelor.

Îi amintea de sunetul unui circuit electronic defect sau al codului Morse. Atunci a decis să încerce să dedodeze acest limbaj. Pentru a realiza acest lucru, echipa de oameni de știință intenționează să profite de procesarea limbajului natural (NLP), un subdomeniu al inteligenței artificiale menit să descifreze limbajul scris și vorbit.

Mai multe înregistrări cu clicurile balenelor au fost transmise cu succes unui algoritm NLP. „Se pare că funcționează foarte bine, cel puțin pentru unele sarcini relativ simple”, comentează Michael Bronstein, manager de învățare automată pentru proiectul CETI.

O bază de date necesară

Pentru a finaliza proiectul, cercetătorii au nevoie de o cantitate suficientă de înregistrări  și, prin urmare, de date. Primul pas pe care trebuie să-l facă înainte de a reuși să „discute” cu balenele este să adune patru miliarde de clicuri. Deocamdată, cele 100.000  culese pentru Dominica Sperm Whale Project- care urmărește conservarea și protejarea populației și a diversității culturale a cetaceelor ​​- sunt în studiu, scrie Slate.

Al doilea pas va fi punerea sunetelor emise de balene în context: aici, oamenii de știință vor putea găsi sensul „cuvintelor” schimbate de mamiferele marine. „Dacă aflăm că există o întreagă civilizație sub nasul nostru, poate că va provoca o schimbare în modul în care ne tratăm mediul”, spune Michael Bronstein. El speră că comunicarea cu balenele va duce la „mai mult respect pentru lumea vie”.

author avatar
Tudor Borcea
358 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger