AcasăȘTIRI EXTERNEInteligența artificială va detecta drogurile de sinteză

Inteligența artificială va detecta drogurile de sinteză

Inteligența artificială va detecta drogurile de sinteză

Drogurile de sinteză imită efectele produselor clasice precum cocaina, amfetaminele sau MDMA, dar nu sunt aceleași molecule care intră în compoziția lor. Aceste produse, care nu sunt repertoriate în legislațiile antidrog, nu sunt interzise din punct de vedere tehnic – un avantaj clar pentru chimiști și dealerii de droguri.

Atunci când un drog de sinteză devine popular, autoritățile îl adaugă pe lista moleculelor ilegale, dar pentru că sunt cu un pas înaintea legislației, aceste noi substanțe psihoactive (NPS) au moștenit porecla de „droguri legale” („legal highs”).

Cursa cu inovația producătorilor și traficanții

De cele mai multe ori vândute pe internet, aceste NSP-uri nu rămân niciodată „legale” foarte mult timp. Dar până când sunt identificate, până când legislația se adaptează și polițiștii au testele necesare pentru a le depista, aceste droguri au fost deja înlocuite cu produse noi.

Există o cursă între piața acestor noi substanțe psihoactive și legislație. Statutul juridic al NSP este diferit de la o țară la alta și variază rapid.

În lupta împotriva proliferării acestor substanțe, este posibil ca autoritățile să fi găsit un nou aliat: inteligența artificială (IA). Oamenii de știință spun că au dezvoltat un program care detectează structurile chimice ale acestor noi substanțe psihoactive.

Algoritmii pot prezice compoziția viitoarelor droguri

Acest program, numit DarkNPS, a fost antrenat pe 1.700 de droguri de sinteză cunoscute, colectate de la laboratoarele de poliție din întreaga lume pentru a identifica structurile chimice recurente.

„Ar putea economisi mult timp și ar putea permite identificarea noilor droguri mult mai rapid după ce au ajuns pe piață”, a declarat directorul programului, Michael Skinnider, pentru New Scientist. „Metoda noastră scurtează timpul petrecut pentru identificarea unei noi substanțe psihoactive de la săptămâni sau chiar luni la doar câteva ore”.

Dar asta nu este tot: oamenii de știință chiar speră să-i poată depăși pe fabricanți și pe traficanți. Ei cred că inteligența artificială poate prezice compoziția viitoarelor droguri de sinteză chiar înainte de a fi inventate, scrie Slate.

Cercetătorii au folosit DarkNPS pentru a prezice un miliard de structuri chimice susceptibile de a se găsi într-un produs de sinteză. Din 294 de droguri noi analizate, 176 au fost anticipate de IA. Un sistem eficient, așadar, dar care ar putea fi devastator dacă ar cădea pe mâini greșite.

 

author avatar
Tudor Borcea
400 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger