AcasăȘTIRI EXTERNEÎntâlnirea dintre Biden și Putin, un bonus pentru Kremlin

Întâlnirea dintre Biden și Putin, un bonus pentru Kremlin

Summitul de la Geneva dintre Vladimir Putin și Joe Biden din 16 iunie nu va fi un schimb de amabilități.

Rusia a inclus recent SUA pe lista sa oficială de „state neprietenoase”. Înalți oficiali ruși se află sub sancțiuni americane pentru mai multe dosare explozive, de la anexarea Crimeei la presupusul amestec în alegerile din SUA,  în timp ce doi foști pușcași marini americani sunt în închisorile rusești, unul dintre ei condamnat la 16 ani de detenție pentru spionaj, notează BBC.

În plus, Joe Biden a fost de acord, în timpul unui interviu din martie, că Vladimir Putin este „un ucigaș”.

Și totuși, cei doi bărbați sunt pregătiți să se întâlnească în calitate de președinți pentru prima data, iar  Rusia consideră asta o realizare în sine.

O chestiune de imagine

În primul rând, „summitul este important din punct de vedere al simbolismului: pune Rusia în aceeași ligă cu SUA, iar pentru Putin simbolismul nu este lipsit de importanță”, spune Andrei Kortunov, directorul grupului de reflecție RIAC de la Moscova.

În al doilea rând, această întâlnire are loc la cererea lui Biden și  reprezintă punctul final al primei sale vizite în Europa. Este, de asemenea, un summit complet – nu o scurtă întâlnire anexată la un alt eveniment.

Toate acestea  înseamnă puncte bonus pentru Kremlin și o satisfacție pentru Putin, “un lider care vrea cu siguranță să fie egal cu președintele SUA, vrea să fie respectat în conformitate cu condițiile lui”, a comentat analista politică Lilia Șevțova.

În al treilea rând, orașul Geneva a fost ales ca o evocare(aluzie) a dezghețării relațiilor dintre cele două superputeri – acolo s-a desfășurat primul summit dintre Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov în 1985. Dar Putin nu este Gorbaciov și a impus linii roșii pe care Biden știe că nu poate să le treacă.

“Occidentul ostil”

Este retorica preferată a lui Vladimir Putin. La Forumul Economic din această lună de la Sankt Petersburg, el a susținut din nou că SUA vor să „limiteze” dezvoltarea Rusiei.

Cu câteva zile înainte, el amenințase că  va “scoate dinții” oricărui agresor străin care vrea să „muște” Rusia, insistând că lumea trebuie să recunoască statutul și forța țării sale.

„În mod clar, Putin crede că SUA este un adversar care nu dorește bine Rusiei și nu cred că această viziune se va schimba”, a adăugat Kortunov.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
188 afisari

1 COMENTARIU

  1. Putin e o nucă tare pt americani sa fie clar.
    In loc sa aiba relatii bune cu toate statele si cu Rusia unii americani dau declaratii nelalocul lor la adresa lui Putin si a Rusiei
    De ce nemtii / fosti dusmani ai Rusiei / se pot intelege acum f bine cu Rusia? / vezi si gazoductul/
    Mă mir ca americanilor nu le vine inca ideea sa faca un fel de ”Deveselu ” si pe malul Prutului. sau in Ucraina dar inca nu e tarziu . Ei au voie ori ce dar rusii ba ! Asta da ! doar ca cu Putin nu le prea merge sa fie clar Asta nu este Stalin Ieltin si nici Gorbaciov !
    Americanii se apropie tot mai mult de granitele Rusiei ( Romania , Marea Neagra , indirect Ucraina ,etc ) dar rusii nu au voie nimic. Asa a stat Stalin cu bratele incrucisate inainte de invazia hitleristilor din 22 iunie 1941. bazandu-se pe tratate si intelegeri politice cu Germania de atunci.si rezultatul s-a vazut.
    INTREBARE retorica
    oare ce ar zice americanii daca Rusia si-ar face o baza militara in CUBA tara prietena cu ea? Ha? Ar tipa cat pot de tare ……. ca nu e bine ca nu .. etc etc

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger