AcasăȘTIRI EXTERNEÎntâlnire la nivel înalt SUA-Rusia, în contextul escaladării tensiunilor de la granița...

Întâlnire la nivel înalt SUA-Rusia, în contextul escaladării tensiunilor de la granița Ucrainei. Summit virtual Biden-Putin

Joe BidenÎntâlnire la nivel înalt SUA-Rusia, în contextul escaladării tensiunilor de la granița Ucrainei. Summit virtual Biden-Putin

După istorica discuție online cu președintele chinez Xi Jinping, liderul de la Casa Albă Joe Biden și-a îndreptat atenția spre omologul său rus, Vladimir Putin. Președintele american intră într-o conferință virtuală cu acesta, din cauza tensiunilor din estul Ucrainei.

Preşedintele american a declarat vineri că pregăteşte un „set de iniţiative” care vizează protejarea Ucrainei de un atac din partea Rusiei, într-un moment în care Kievul şi Washingtonul acuză Kremlinul că a concentrat trupe la frontieră şi că efectuează pregătiri pentru o invazie.

Rusia neagă informațiile din presa americană că Rusia privind mobilizarea trupelor sale la granița cu Ucraina și acuză SUA că desfășoară „o operaţiune specială” pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei, dând însă vina pe Rusia, potrivit purtătoarei de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, citată de ziarul Kommersant.

Summit online Putin-Biden pe tema Ucrainei

Biden și Putin au fost de acord să participe la un summit online pe această temă. Întâlnirea virtuală va avea loc marți, 7 decembrie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că cei doi președinți vor discuta, printre alte teme de pe agendă, despre Ucraina, precum şi despre implementarea înţelegerilor convenite la summitul lor desfăşurat în iunie la Geneva.

Consilierul lui Vladimir Putin Iuri Ușakov a transmis că Moscova speră că cererile Rusiei de garanţii legale împotriva expansiunii NATO spre est vor fi, de asemenea, discutate, adăugând că ideea iniţiată de Rusia, de a organiza un summit al liderilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, „va fi probabil de asemenea discutată”.

Summitul bilateral are loc în contextul în care publicația Washington Post a relatat, potrivit unui înalt responsabil american care a vrut să rămână anonim, că Moscova se pregătește că atace Ucraina cu peste 100 de batalioane estimate la 175.000 de soldați, precum și cu tancuri sau artilerie. De partea cealaltă, Moscova a dezminţit că ar avea intenţia de a invada Ucraina şi susţine că, dimpotrivă, ucrainenii sunt cei care îşi concentrează forţele pentru un atac asupra regiunilor controlate de separatiştii proruşi.

author avatar
Andreea Vlad
493 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger