AcasăȘTIRI EXTERNEInfrastructurile „drumurilor mătăsii și „datoria ascunsă” a țărilor sărace față de China

Infrastructurile „drumurilor mătăsii și „datoria ascunsă” a țărilor sărace față de China

Infrastructurile „drumurilor mătăsii și „datoria ascunsă” a țărilor sărace față de China

Colosalul program de infrastructură chinezesc „noile drumuri ale mătăsii” pune pe umerii țărilor în curs de dezvoltare „datorii ascunse” de 330 miliarde de euro, a informat miercuri, 29 septembrie, un raport american.

Acest studiu este publicat de AidData, un institut de cercetare de la Universitatea William & Mary, a cărui ambiție este de a face mai transparentă finanțarea pentru dezvoltare.

Acorduri opace

Acordurile „opace” dintre băncile sau întreprinderile de stat din China cu țările în curs de dezvoltare lasă zeci dintre ele împovărate de datorii, care nu figurează în bilanțurile lor, se arată în raport.

Sub impulsul președintelui Xi Jinping, China a lansat inițiativa „Noile drumuri ale mătăsii” în 2013, cu scopul de a construi infrastructură și de a câștiga influență internațională.

Drumuri, poduri, porturi, stadioane sau chiar spitale: Beijingul a cheltuit în medie 85,4 miliarde de dolari pe an în primii cinci ani ai inițiativei, mult mai mult decât SUA în această perioadă (37 miliarde), notează studiul.

Africa și Asia, terenuri de bătaie

Aceste investiții au fost făcute în multe țări, în special în Africa și Asia.

Aproape 70% din acești bani au fost împrumutați băncilor de stat sau asocierilor în participație între companii chineze și parteneri locali, în națiuni care erau deja îndatorate puternic față de Beijing, a declarat Brad Parks, director executiv al AidData.

„Multe guverne sărace nu-și mai pot permite mai multe împrumuturi”, China „a dat dovadă de imaginație”, a spus Parks.

Statele s-au pus gaj

Potrivit acestuia, împrumuturile au fost astfel acordate unei „constelații de actori, alții decât guvernele centrale”, dar aceste împrumuturi au fost însoțite de o clauză care obliga guvernele să ramburseze în cazul în care semnatarul nu a era în măsură să o facă, scrie France 24.

„Guvernele însele nu știu astăzi suma exactă pe care o datorează Chinei”, a spus Parks. Această „datorie ascunsă” s-ar ridica, conform AidData, la 385 miliarde de dolari (330 miliarde de euro).

Studiul enumeră 45 de țări cu venituri mici și medii, al căror nivel de datorie față de China este acum mai mare de 10% din PIB-ul lor național.

„Mulți lideri străini, care inițial erau nerăbdători să sară în trenurile noilor drumuri ale mătăsii, suspendă sau chiar anulează proiectele de infrastructură chineze din cauza temerilor legate de sustenabilitatea datoriilor”, subliniază Brad Parks.

Acest raport vine în timp ce Statele Unite și aliații săi au anunțat în iunie, în timpul summitului G7, o inițiativă concurentă numită Build Back Better.

author avatar
Tudor Borcea
250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger