AcasăȘTIRI EXTERNEInfrastructura energetică europeană, vulnerabilă în fața Kremlinului. Iarna atacurilor cibernetice

Infrastructura energetică europeană, vulnerabilă în fața Kremlinului. Iarna atacurilor cibernetice

Recenta scurgere a gazoductului Nord Stream a demonstrat vulnerabilitatea infrastructurii energetice europene. Totuși, pe lângă aceste amenințări fizice, continentul trebuie să se pregătească și pentru perspectiva unor atacuri cibernetice sporite în această iarnă.

Furnizorii europeni de energie sunt o țintă evidentă pentru grupurile sponsorizate de statul rus, deoarece operațiunile cibernetice oferă o șansă de a exercita presiuni asupra țărilor care participă la sancțiunile împotriva Rusiei sau care își reduc în prezent dependența de gazul rusesc.

Iar din perspectiva Kremlinului, subminarea încrederii publice va fi la fel de importantă ca orice perturbare fizică sau tehnică provocată.

Operațiunile agresive ale Rusiei au depășit deja în mod obișnuit limitele a ceea ce este considerat „comportament acceptabil” în spațiul cibernetic, relatează Politico.  De exemplu, aceste atacuri au lovit operatorii de electricitate ucraineni în 2015 și 2016, în plină iarnă.

Iar de la începutul invaziei armatei lui Putin au fost detectate, de asemenea, programe malware distructive suplimentare cu capacitatea de a opri operațiunile, de a sabota procesele industriale și de a dezactiva controlerele de siguranță.

Dincolo de astfel de operațiuni distructive, este probabil ca agențiile de informații rusești și companiile de fațadă asociate acestora să răspândească narațiuni false și prin operațiuni de dezinformare – un război hibrid.

Aceste campanii urmăresc să valorifice tensiunile interne, stârnind alarmă și divizare. Preocupările  legate de aprovizionarea cu energie a Europei și de scumpirea costului vieții ar putea fi alimentate pentru a impune o presiune mai mare asupra guvernelor europene care doresc să se debaraseze de energia rusă.

Amenințări suplimentare pot proveni și de la infractorii cibernetici, mulți dintre ei acționând cu aprobarea tacită și chiar cu încurajarea statului rus.

Infractorii cibernetici ar putea fi motivați în primul rând din punct de vedere financiar, însă agențiile de securitate occidentale au avertizat că mulți operatori ruși de ransomware s-au angajat să sprijine guvernul de la Moscova.

Aceste grupuri au un palmares în ceea ce privește vizarea sectoarelor și serviciilor cheie – după cum a demonstrat țintirea furnizorilor de servicii medicale din Statele Unite și Europa în timpul pandemiei – ceea ce face ca sectorul energetic să fie o țintă evidentă în lunile următoare.

Una dintre principalele preocupări în acest caz va fi perturbarea proceselor fizice, cum ar fi senzorii de energie, terminalele de gaz, generatoarele și rețelele electrice. În februarie, un atac de tip ransomware a afectat operațiunile la mai multe terminale portuare petroliere importante din Belgia, Germania și Olanda – un incident similar care să afecteze terminalele de gaz în timpul lunilor de iarnă ar putea provoca perturbări semnificative.

Multe dintre operațiunile cibernetice care vizează sectorul energetic vor încerca, în cele din urmă, să tulbure societatea europeană.

Prin urmare, liderii europeni, companiile energetice și NATO( care a avertizat deja că „orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât”) trebuie să rămână cu ochii în patru.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
141 afisari

2 COMENTARII

  1. „să rămână cu ochii în patru.” Da, sa beleasca bine ochii, inainte de a beli prepeleacul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger