AcasăȘTIRI EXTERNEInformații privind securitatea armelor nucleare ale NATO au circulat pe internet

Informații privind securitatea armelor nucleare ale NATO au circulat pe internet

Informații privind securitatea armelor nucleare ale NATO au circulat pe internet

Soldații americani care și-au revizuit cunoștințele online au dezvăluit secrete nucleare, potrivit unei anchete publicate de site-ul de investigații Bellingcat, care a reușit să localizeze cu precizie bombele termonucleare americane depozitate în Europa.

Ca parte a descurajării nucleare a NATO, cinci state membre adăpostesc pe sol bombe nucleare tactice (ANT) B-61 furnizate de Statele Unite. Acest dispozitiv se bazează pe principiul cunoscut sub numele de „cheie dublă”, adică dacă bombardierele de luptă din țările gazdă sunt susceptibile de a utiliza astfel de arme, controlul acestora din urmă (și, prin urmare, al codului de armament) este exclusiv american.

Chiar dacă țările în cauză nu au confirmat oficial niciodată, se cunosc bazele în care sunt stocate aceste arme nucleare: Kleine Brogel (Belgia), Incirlik (Turcia), Büchel (Germania), Volkel (Olanda), Aviano și Ghedi Torre (Italia).

Evident, datorită vocației lor nucleare, aceste instalații sunt supuse unor măsuri de securitate care ar trebui să fie drastice.

Secrete dezvăluite prin aplicații Flashcards

Cu toate acestea, soldații americani care și-au revizuit cunoștințele online au dezvăluit secrete nucleare, potrivit unei anchete publicate de investigații Bellingcat, care a reușit să localizeze cu precizie bombele termonucleare americane depozitate în Europa.

Soldații americani însărcinați cu arsenalul nuclear din Europa sunt în mod regulat supuși unor chestionare de securitate lungi și detaliate, ceea ce îi obligă să memoreze o mulțime de informații și acronime

Cercetând acronimele folosite de armata SUA asociate cu numele bazelor militare europene cunoscute pentru a adăposti rachete nucleare, chiar dacă guvernele locale nu le-au recunoscut-o niciodată, Bellingcat a descoperit fișe de recenzii online care dezvăluiau locația exactă a rachetelor și chiar dacă erau „active”, adică înarmate cu focoase nucleare.

De exemplu, la bazele unde sunt depozitate rachetele nucleare aeropurtate B61, hangarele pentru avioane (PAS, conform acronimului englez) sunt echipate cu sisteme de securizare a armamentului (WS3) și cu un adăpost de beton (Vault) care poate găzdui patru bombe termonucleare B61, potrivit Bellingcat.

Tastând o căutare Google „PAS”, „WS3” și „Vault”, împreună cu numele unei baze militare cunoscute că adăpostește arme nucleare, jurnaliștii Bellingcat au dat peste aplicații (flashcard) gratuite pentru fișele de recenzii destinate studenților, precum Chegg, Quizlet și Cram.

Zone „fierbinți”, zone „reci”

Guvernul olandez nu a recunoscut oficial niciodată că baza aeriană Volkel din sud-estul țării găzduia arme nucleare. Dar Bellingcat a găsit 70 de flashcards pe platforma Chegg în legătură cu această bază. Astfel, s-a descoperit că există unsprezece WS3 la Volkel, dintre care cinci sunt „fierbinți” (armate) și șase „reci”, scrie Ouest-France.

Un alt set găsit în aplicația Cram relevă faptul că la baza militară Aviano din Italia, în zona „Tango Loop” se află o rachetă „rece”. Mai rău, un soldat a notat pe una dintre aceste carduri online parolele și numele de utilizator necesare pentru a dezactiva sistemele de securitate WS3.

Aceste fișe datează din 2012 și cea mai recentă a fost pusă online în aprilie 2021, indică sursa citată, care precizează că a încercat fără succes să obțină o reacție din partea NATO, a Pentagonului și a comandamentului european al armatei americane (Eucom).

Fișele de examinare au fost extrase ulterior din aplicații la scurt timp după solicitările Bellingcat.

 

author avatar
Tudor Borcea
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger