AcasăȘTIRI EXTERNEInfluența Chinei, teren minat pentru Biden

Influența Chinei, teren minat pentru Biden

Întrebat la o conferință de presă la Wilmington, Delaware, dacă Statele Unite se vor alătura acordului de parteneriat economic regional (RCEP) cu 15 țări asiatice, Joe Biden a spus că nu poate discuta încă politica comercială a SUA pentru că nu a preluat funcția „și există un singur președinte la un moment dat ”.

Un răspuns mai mult în doi peri, deși același Biden a   susținut recent că SUA trebuie să negocieze cu  proprii aliați reguli comerciale globale pentru a contracara influența crescândă a Chinei. „Noi constituim 25% din economia lumii”, a spus Biden despre America. „Trebuie să fim aliniați cu celelalte democrații, cu alte 25% sau mai mult, astfel încât să putem stabili regulile drumului în loc să avem China și alții să dicteze rezultatele”. Minunat, dar cum o va face? Semnarea RCEP la un summit regional de la Hanoi creează cel mai mare acord comercial din lume, acoperind 30% din economia globală și o treime din populația sa și reunind pentru prima dată uriașe puteri asiatice – China, Japonia și Coreea de Sud. De asemenea, marchează un alt obstacol pentru intereresele SUA în regiune după ce președintele Donald Trump în 2017 a renunțat la pactul comercial din 12 țări – Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), negociat în timp ce Biden era vicepreședinte în administrația Obama.

În timp ce membrii TPP, inclusiv Japonia și mulți avocați ai comerțului liber, și-au exprimat speranța că Biden se va alătura acelui pact comercial, președintele ales al SUA a ocolit subiectul, iar consilierii săi au spus că nu va elimina imediat tarifele pentru mărfurile chineze. Myron Brilliant, vicepreședinte executiv al Camerei de Comerț din SUA, folosește, la rândul lui, un limbaj ambiguu: a declarat luni că este îngrijorat că Washingtonul va fi lăsat în urmă după semnarea RCEP, însă nu recomandă aderarea la bloc, menționând că recentele acorduri comerciale din SUA au inclus norme mai puternice și aplicabile cu privire la aspecte precum comerțul digital, barierele netarifare și protecția proprietății intelectuale. Biden susține că are un plan comercial detaliat pe care îl va discuta pe 21 ianuarie 2021, când își va începe mandatul la Casa Albă. De asemenea, o strategie la timpul viitor care nu îl ajută să-i convingă pe americani că au ales un lider luptător împotriva tigrului asiatic.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
361 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger