AcasăȘTIRI EXTERNEInflație, șocuri economice. Tancurile lui Putin, spaima investitorilor

Inflație, șocuri economice. Tancurile lui Putin, spaima investitorilor

Pe măsură ce ofensiva rusă în Ucraina intră în a treia săptămână, investitorii caută adăposturi sigure, în timp ce inflația crește costul vieții. Dar nu prea au de unde să aleagă.

Invazia Rusiei în Ucraina a însemnat o lovitură pentru economia globală, după ce abia și-a revenit din pandemia de coronavirus.

Perspectivele sunt sumbre, deoarece prețul combustibililor și alimentelor crește, iar acțiunile, valutele și chiar activele de refugiu se năruie.

Cotațiile petrolului au atins 133 de dolari pe baril, iar Goldman Sachs estimează că ar putea ajunge la 175 de dolari până la sfârșitul anului dacă conflictul nu este rezolvat.

Inflația din SUA a atins un maxim din ultimii 40 de ani de 7,9%, determinată de creșterea costurilor cu gazele, alimentele și locuințele. Monedele sunt, de asemenea, volatile – și nu doar rubla rusă.

Euro a scăzut drastic, deoarece războiul este chiar în pragul UE. Au fost, de asemenea, afectate țări care se bazează puternic pe toate importurile.

“Războiul este în primul rând un dezastru umanitar și politic, dar este și unul financiar”, spune Mike Hollings, director de investiții la LeifBridge, parte a Shard Capital. „Investitorii sunt șocați de evenimente și caută adăposturi sigure.”

Prețurile acțiunilor au oscilat vertiginos  și urmează o mai mare volatilitate, a avertizat Chris Beauchamp, analist șef de piață la platforma de tranzacționare online IG.

“Rezultatele războiului sunt încă atât de greu de prezis, precum este și durata acestuia, încât reducerea expunerii la acțiuni pare a fi cea mai prudentă abordare. De obicei, datele economice și performanța individuală a companiilor determină piețele, dar astăzi sunt titluri de război”.

Companiile petroliere par singurii beneficiari,  BP crescând cu peste 5% și Total Energies cu aproximativ 4%, alături de Chevron(7,8%) și Exxon Mobil(4,8%) după ce SUA au interzis petrolul rusesc.

Cu oferta restrânsă și cererea în creștere, pe măsură ce piața se întreabă cum să înlocuiască șapte milioane de barili de petrol rusesc pe zi, singura modalitate este creșterea prețurilor la energie, în special în Europa.

Analiștii economici prevăd riscuri stagflaționiste mari  și o recesiune temporară pe continentul european.

Monedele piețelor emergente vor rămâne probabil sub presiune, deoarece puterea dolarului crește costul deservirii datoriilor lor, în același timp cu care cheltuiesc mai mult pe importurile de energie.

În aceste vremuri incerte, chiar și aurul refugiu sigur este volatil. Prețul a crescut recent cu 3,5%, până la 2.068 USD uncia.

„Această volatilitate va continua până când Putin nu pune capăt invaziei Ucrainei”, susține Fawad Razaqzada, analist de piață la Think Markets, citat de The National.

De asemenea, prețurile alimentelor sunt pe creștere. Indicele Chicago Wheat a atins un record de 13,63 dolari pe bushel pe fondul tranzacțiilor volatile, de la mai puțin de 8 dolari la mijlocul lunii februarie.

Ucraina și Rusia reprezintă aproximativ 30% din grâul comercializat la nivel mondial, iar exporturile s-au oprit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
262 afisari

1 COMENTARIU

  1. Constituția României: „Art. 30 – Libertatea de exprimare
    (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă.”
    ,NATO și SUA au realizat: 14.500 de morți în Libia; 165.000 de morți în Afganistan; 224.000 de morți în Siria; 1.200.000 de morți în Irak; 100.000 de morți în Palestina (din 1948); 15.000 morti in Serbia…’’
    ,, Amata rusă a șters următoarele: – 11 facilități de arme biologice finanțate de Departamentul de Stat/Departamentul Apărării SUA; – 4 centre germane de cercetare chimică toxică; – 3 centre elvețiene de nanotehnologie; – 1 consorțiu bio-tehnologic francez; – 3 laboratoare israeliene care lucrau cu febrilitate pentru a crea o armă biologică bazată pe rabie împrăștiată din aer. În plus, Putin a susținut că forțele sale au efectuat lovituri de precizie asupra biolaboratoarelor mobile (mașini cu 18 roți adaptate în mod nesigur în laboratoare improvizate) care încercau să transporte agenți patogeni letali peste granița cu Ucraina în Polonia…Putin i-a promis lui Trump că va oferi în curând lumii „toate dovezile de care are nevoie”. ,, Dacă aș fi vrut să cuceresc Ucraina, aș trimite 1.000 de avioane. Știi cum arată o invazie adevărată. Uitați-vă la înregistrări video ale Americii „Șoc și groază” în Irak. Asta este o invazie.” ,,Forțele Speciale Ruse, în timp ce căutau arme de distrugere în masă, au dat peste o clădire din cărămidă plină de copii captivi.Oamenii lui Putin au găsit alte trei locații, fiecare cu 25-60 de copii.”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger