AcasăȘTIRI EXTERNEInflație și prețuri uriașe la energie. Iarna protestelor va cutremura Europa /...

Inflație și prețuri uriașe la energie. Iarna protestelor va cutremura Europa / Oamenii dau foc la facturi în piețe – VIDEO

Inflație și prețuri uriașe la energie. Iarna protestelor va cutremura Europa / Oamenii dau foc la facturi în piețe - VIDEO / Foto: Facebook

După o vară dificilă, iarna vine cu inflație, creșterea prețurilor la energie, pe fondul războiului din Ucraina. Vineri, miniștrii europeni ai energiei s-au declarat în favoarea unei serii de măsuri de urgență pentru a reduce creșterea facturilor la gaze și electricitate, menționând chiar și un plafon pentru prețul importurilor de gaze din Uniunea Europeană. Dar va fi suficient?

În condițiile în care inflația anuală în cele 19 țări din zona euro a crescut din nou în luna august la 9,1%, furia europeană este din ce în ce mai mare.

Greve și demonstrații în Franța

La Paris, în Franța, sâmbătă, 3 septembrie, a avut loc o manifestație împotriva consecințelor crizei economice și energetice, la apelul lui Florian Philippot și al mișcării sale Les Patriotes. Deși acest miting a rămas destul de marginal, Confederația Generală a Muncii (CGT) și uniunea sindicală Solidaires au fixat data de 29 septembrie pentru a organiza o zi de greve și demonstrații, informează L’Express.

Pe lângă inflație și criza energetică, preocupările legate de pensii și de asigurarea de șomaj vor fi în meniul acestui protest social.

„Angoase și furie în Belgia”

În Belgia, sindicatele iau, de asemenea, măsuri împotriva creșterii prețurilor la energie. Diferitele mișcări au anunțat o grevă generală pentru luna noiembrie. „Dacă depunem o notificare, nu este pentru distracție, ci pentru că înainte de vacanțe am organizat o manifestație națională care a reunit 80.000 de persoane, pentru că de atunci facturile au explodat și nu a existat niciun răspuns”, a declarat Thierry Bodson, președintele Federației Generale a Muncii din Belgia, a doua federație sindicală din această țară.

„Dacă nu va exista un răspuns până la sfârșitul lunii septembrie, va avea loc greva. Cu fiecare lună care trece, angoasa și furia oamenilor cresc”, a adăugat el. În acest stadiu, guvernele federal și regional au adoptat câteva măsuri, pe care belgienii le consideră insuficiente.

Grupările extremiste din Germania ies în stradă

La rândul său, guvernul federal german încearcă, de asemenea, să vindece rănile economice ale țării prin promisiunea unui ajutor de 65 de miliarde de euro pentru a sprijini gospodăriile în fața inflației galopante.

Dar oamenii afectați trebuie să simtă efectele, altfel, în această iarnă, va apărea o nemulțumire socială. „Germanii s-au săturat să tot audă despre necesitatea de a strânge cureaua”, titrarevista germană Focus.

Partidele de extremă stânga și de extremă dreapta au convocat demonstrații în fiecare luni la Berlin și Leipzig. Cheia perotestelor: puterea de cumpărare.

Cele două tabere, care au avut grijă să nu se amestece, vor să marcheze începutul unei „toamne fierbinți”, un termen folosit de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). La prima demonstrație, pe 5 septembrie, aproximativ 4.000 de persoane au răspuns la apelul Die Linke, un partid radical de stânga.

Mișcarea „Don’t Pay UK” ia amploare în Marea Britanie

În Marea Britanie, mașinăria de proteste continuă să funcționeze puternic. Dacă vara a fost marcată de cea mai mare mișcare grevistă din ultimele decenii, se pare că iarna nu va fi mai puțin agitată. Cauza: o inflație de peste 10%, riscul de recesiune și o scădere a lirei sterline. Pentru a potoli furia, noul prim-ministru britanic Liz Truss a promis că va anunța joia viitoare măsuri pentru a reduce amploarea crizei costului vieții. Dar ea a exclus deja taxarea companiilor energetice pentru a le finanța, în primul său duel cu liderul opoziției.

Protestatarii britanici se organizează în jurul mișcării „Don’t Pay UK”, care a atras peste 180.000 de semnatari de la lansarea sa în iunie. Este vorba de o petiție menită să îi împiedice pe oameni să își plătească facturile de la 1 octombrie, când tarifele reglementate la gaz și electricitate vor crește cu 80%.

Italienii își ard facturile

Mișcări similare au apărut în Glasgow, Scoția, unde manifestanți furioși și-au ars facturile. Același gest de disperare a fost făcut la Napoli, un oraș popular din sudul Italiei. Vineri, 2 septembrie, șomerii s-au adunat în Piazza Matteotti pentru a protesta și pentru a-și arde facturile.

Manifestând un sentiment de neputință față de clasa politică italiană, cei prezenți au strigat „nimic nu se va schimba după alegeri”, scrutinul legislativ fiind programat pentru 25 septembrie. Iar șomerii din Mișcarea 7 noiembrie nu intenționează să se oprească aici: alte date de protest sunt transmise pe pagina lor de Facebook, urmărită de 5.000 de persoane.

„Va fi o toamnă foarte dificilă, situația familiilor este și ea  foarte dificilă, costul facturilor este nesustenabil și acest lucru îi privește atât pe cei care au un loc de muncă, cât și pe cei care nu au”, a declarat primarul orașului Napoli, Gaetano Manfredi, luna aceasta.

În Italia, mulți sunt îngrijorați de inflație, care afectează alimente precum pâinea și pastele și care paralizează economia celor mai vulnerabile gospodării. Dintre produsele alimentare, în special laptele a depășit 2 euro, potrivit cotidianul italian La Stampa. Există deci toate ingredientele pentru o iarnă de proteste pe Bătrânul Continent.

author avatar
Tudor Borcea
785 afisari

8 COMENTARII

  1. Adevarul . ro , 10.09.2022 , ora 20:31 , articol de Stefan Lica : ” Inventia unui roman poate opri criza energiei . ” Costa mai putin si e accesibila oriunde ” – Virgil Andrei , cercetator la Universitatea Cambridge ( Marea Britanie ) – inventie descrisa in termeni elogiosi in prestigioasa revista de stiinta ” Nature „.

  2. Nu e inflație, e doar scumpirea vieții, sărăcirea oamenilor.
    ”inflație sf [At: ZAHARESCU, E. P. 113 / V: (înv) ~iune sf / Pl: ~ii / E: fr inflation] Fenomen constând în creșterea cantității de hârtie-monedă, care nu mai are acoperire în aur și mărfuri, ducând astfel la scăderea puterii de cumpărare a banilor.” (MDA2 2010)
    Au scumpit energie (petrol, gaze, curent, lemne) mințind ba cu plandemia, ba cu războiul, și de aici toate au luat-o razna.
    DEXu din 1956 are o dfiniție mai bună:
    „INFLÁȚIE, inflații, s. f. Fenomen specific economiei capitaliste, în epocile de criză, constînd dintr-o emisiune de hîrtie-monedă peste necesitățile reale ale circulației bănești, ceea ce duce la devalorizarea banilor și la scumpirea mărfurilor, adică la scăderea salariului și a veniturilor micilor producători. Inflația este una din metodele de reîmpărțire a venitului național în folosul capitaliștilor și în dauna muncitorilor.”

  3. Ce ai facut Dorele? Ba esti prost? Cum ies oile fara creier sa spună ca toate aceste Manifestații sunt mana Rusiei si cum 80/100 din Europa sunt proruși. Poate isi dau seama si de mascarada asta, cu crize impuse pentru a săracii europenii, cu Decembrie fara sarbatori si luminițe, cum ies la suprafața planurile sataniste

  4. Ha ha de cate ori am zis ca lumea o sa protesteze la toata sandramaua asta mafiota. Dar de ce le-a trebuit asa de mult sa inteleaga ca sunt mintiti si jefuiti de o clica satanista care le mananca copiii???De ce dracu mai exista organizatii Soros?????Inseamna ca va place daca nu protestati…sa va drogheze si sa va fure in continuare copii acesti satanisti

  5. Nu facturile trebuie arse, ci arsi cei care au inventat povestea cu dioxidul de carbon si certificatele verzi, traderii care umfla preturile la energie, precum si guvernantii care au sustinut si protejat toate aceste lucruri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger