Cauta

Inflație de 80%.Turcia se prăbușește, nimeni nu îl mai crede pe Erdogan

Inflația s-a apropiat de 80% în iunie în Turcia, cel mai ridicat nivel din 1998 încoace, în pofida promisiunilor repetate ale președintelui Recep Tayyip Erdogan de a limita creșterea prețurilor, cu mai puțin de douăsprezece luni înaintea alegerilor prezidențiale.

Creșterea bruscă a prețurilor de consum, 78,6% în ritm anual, față de 73,5% în mai, se explică în mare parte prin colapsul lirei turcești, care a pierdut aproape jumătate din valoarea sa într-un an în raport cu dolarul.

Nu a mai atins astfel de niveluri de când Erdogan a venit la putere în 2003 și urmează să fie reales în iunie 2023.

Inflația este un subiect fierbinte în Turcia, cu prețuri record care erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor săptămână de săptămână.

Opoziția și mulți economiști acuză Oficiul Național de Statistică (Tüik) că a subestimat în mod deliberat și grosolan amploarea scumpirilor.Grupul de cercetare Enag, format din economiști turci independenți, a declarat luni că inflația a fost de fapt de 175,5% în ritm anual, mai mult decât dublu față de rata oficială!

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de Institutul Metropoll, mai puțin de un sfert dintre turci declară că au încredere în cifra oficială a inflației.

„Nimeni nu mai crede datele oficiale în Turcia”, a declarat Timothy Ash, analist la BlueAsset Management, citat de AFP.

Însuși președintele Erdogan a alimentat această neîncredere, demitând patru directori ai institutului de statistică începând cu 2019.

Miza este mare: o inflație la niveluri fără precedent ar risca să reducă șansele de realegere ale șefului statului, care și-a clădit succesul electoral din ultimele două decenii pe promisiunile sale de prosperitate.

Această inflație, care este și mai mare în orașele țării, precum Istanbul, și care a ajuns în iunie la 93,3% la alimente și la 123% la transport, a obligat guvernul să anunțe vineri o creștere cu 25% a salariului minim.

Dar majorarea, a doua a anului după cea de 50% implementată la 1 ianuarie, va  accelera și mai mult creșterea prețurilor de consum în lunile următoare, prin crearea unei bucle preț-salari în absența creșterii ratelor dobânzilor.

48% dintre angajați primesc salariul minim, care este în prezent de 5 500 de lire turcești, adică mai puțin de 330 de dolari.

În pofida accelerării inflației și a temerilor legate de noi creșteri de prețuri din cauza războiului din Ucraina, Banca Centrală a Turciei refuză în continuare să majoreze dobânda sa cheie, care a rămas stabilă la 14% din decembrie.

Ultimele stiri

  • S-a dat drumu’ la bombardieri! Niciun sezon estival fără teribilişti blocaţi cu bolizii în nisip, la mare, la Eforie Nord. Ce amendă a primit (VIDEO)
  • Emoţii şi în Armenia! Elicopterul care îl transporta pe premierul Nikol Paşinian, aterizare de urgenţă
  • Circ la Cernavodă! Primarul ar fi fost bătut în plină stradă de un preot și de o femeie (VIDEO)
  • Reacţia lui Marcel Ciolacu în dosarul Coldea – Dumbravă: „Partidul principal al penalilor a devenit USR”
  • Val de companii străine care deschid afaceri în România, atrase de măsurile și investițiile susținute de PSD
  • Nicușor Dan recunoaște că e incapabil să rezolve problemele din Capitală. Traficul și apa caldă, peste alte două mandate
  • Incident aviatic cu un avion Tarom. Aeronava s-a întors pe aeroportul din Paris!
  • România se implică puternic pe front. Decizia cu efect direct asupra tancurilor Abrams ne poate transforma într-o ţintă
  • Cum se apără Florian Coldea după ce a dat 15 ore „cu subsemnatul” la DNA. Fostul general SRI, plasat sub control judiciar!
  • Horoscop – sâmbătă, 25 mai 2024. Toate zodiile au parte de schimbări în bine, dar sub aspecte diferite
  • Exit mobile version