AcasăȘTIRI EXTERNEInflație de 80%.Turcia se prăbușește, nimeni nu îl mai crede pe Erdogan

Inflație de 80%.Turcia se prăbușește, nimeni nu îl mai crede pe Erdogan

Inflația s-a apropiat de 80% în iunie în Turcia, cel mai ridicat nivel din 1998 încoace, în pofida promisiunilor repetate ale președintelui Recep Tayyip Erdogan de a limita creșterea prețurilor, cu mai puțin de douăsprezece luni înaintea alegerilor prezidențiale.

Creșterea bruscă a prețurilor de consum, 78,6% în ritm anual, față de 73,5% în mai, se explică în mare parte prin colapsul lirei turcești, care a pierdut aproape jumătate din valoarea sa într-un an în raport cu dolarul.

Nu a mai atins astfel de niveluri de când Erdogan a venit la putere în 2003 și urmează să fie reales în iunie 2023.

Inflația este un subiect fierbinte în Turcia, cu prețuri record care erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor săptămână de săptămână.

Opoziția și mulți economiști acuză Oficiul Național de Statistică (Tüik) că a subestimat în mod deliberat și grosolan amploarea scumpirilor.Grupul de cercetare Enag, format din economiști turci independenți, a declarat luni că inflația a fost de fapt de 175,5% în ritm anual, mai mult decât dublu față de rata oficială!

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de Institutul Metropoll, mai puțin de un sfert dintre turci declară că au încredere în cifra oficială a inflației.

„Nimeni nu mai crede datele oficiale în Turcia”, a declarat Timothy Ash, analist la BlueAsset Management, citat de AFP.

Însuși președintele Erdogan a alimentat această neîncredere, demitând patru directori ai institutului de statistică începând cu 2019.

Miza este mare: o inflație la niveluri fără precedent ar risca să reducă șansele de realegere ale șefului statului, care și-a clădit succesul electoral din ultimele două decenii pe promisiunile sale de prosperitate.

Această inflație, care este și mai mare în orașele țării, precum Istanbul, și care a ajuns în iunie la 93,3% la alimente și la 123% la transport, a obligat guvernul să anunțe vineri o creștere cu 25% a salariului minim.

Dar majorarea, a doua a anului după cea de 50% implementată la 1 ianuarie, va  accelera și mai mult creșterea prețurilor de consum în lunile următoare, prin crearea unei bucle preț-salari în absența creșterii ratelor dobânzilor.

48% dintre angajați primesc salariul minim, care este în prezent de 5 500 de lire turcești, adică mai puțin de 330 de dolari.

În pofida accelerării inflației și a temerilor legate de noi creșteri de prețuri din cauza războiului din Ucraina, Banca Centrală a Turciei refuză în continuare să majoreze dobânda sa cheie, care a rămas stabilă la 14% din decembrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
740 afisari

5 COMENTARII

    • CA ȘI MĂ-TA, DE ALTFEL.
      EA ORICUM ESTE INFAMĂ, N-O MAI PUNEM NICĂIERI, SE DUCE SINGURĂ.

  1. CU MAMA CUI AI O PROBLEMA? HAI , LUMINEAZA MA PTR A MA PREGATI SA TI PUN NISTE ….PLOMBE….PUTETI SA AVETI O OPINIE DIFERITA FARA A INJURA, A INJURIA , A CALOMNIA ??????????????LA CAPITOLUL ….FOLCLOR STAU F BINE , DAR APELEZ IN CAZURI EXTREME, DAR PTR VOI, INJURATURILE SUNT ARGUMENTE IMBATABILE….SI , APROPOS, AI O PROBLEMA CU SULTANUL ? DAR CU IOHANNIS, CU BIDEU , CU MACRON,SI ALTII, CARE CHIAR SE FAC VINOVATI DE TOATE ACESTE SITUATII DIFICILE PRIN CARE TRECE OMENIREA SI IMPLICIT ,NOI, ROMANII, DE CE NU AI ??????????????? DEOCAMDATA , MA OPRESC AICI,,,,,,,,,,,,

  2. De ce se face trafic de copii in Turcia pentru organe? Cum vine asta arkadas Erdogan? Eu daca ti-l trimit pe fi-tu in Sahara sa-l manance hienele de viu ti-ar place?Sau vrei sa re-incepem epoca medievala sa ne furam unii la altii nevestele si copiii.Turcia poate are si alti politicieni nu acest cretin satanist.Salam Aleicum

  3. TRAFIC DE COPII PTR ORGANE IN TURCIA ? MAI USOR CU PIANUL PE SCARI, CA SE VARSA CLAPELE…… RELIGIA MUSULMANA CE SPUNE ? ACEST TRAFIC , PE CARE IL PUI IN CARCA TURCIEI , SE INTAMPLA DIN GREU IN UKRAINA , DECI , NU DETURNA ADEVARUL CHIAR DACA AI SIMBRIE…..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger