AcasăȘTIRI EXTERNEInflația și facturile atuncă Europa în aer. Protestele se transformă în tulburări...

Inflația și facturile atuncă Europa în aer. Protestele se transformă în tulburări politice / Țările s-au săturat să strângă cureaua – VIDEO

Inflația și facturile atuncă Europa în aer. Protestele se transformă în tulburări politice / Țările s-au săturat să strângă cureaua / Foto: printscreen

În România, oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de creșterea costului vieții. În Franța au loc manifestații pentru creșteri salariale care să țină pasul cu inflația. În Cehia, demonstranții au denunțat modul în care guvernul a gestionat criza energetică. Personalul feroviar din Marea Britanie și piloții din Germania au organizat greve pentru a cere salarii mai bune, în timp ce prețurile cresc.

În întreaga Europă, inflația în creștere se află la originea unui val de proteste și greve care subliniază nemulțumirea tot mai mare față de creșterea în spirală a costului vieții și amenință să declanșeze tulburări politice.

Inflație record în zona euro

În contextul în care premierul britanic Liz Truss a fost forțată să demisioneze la mai puțin de două luni de la preluarea mandatului, după ce planurile sale economice au provocat haos pe piețele financiare și au afectat și mai mult o economie aflată în dificultate, riscul pentru liderii politici a devenit mai clar, pe măsură ce oamenii cer măsuri de protecție socială.

Europenii și-au văzut facturile la energie și prețurile la alimente crescând din cauza războiului început de Rusia în Ucraina. În ciuda faptului că prețurile la gazele naturale au scăzut de la maximele record din timpul verii și că guvernele au alocat o sumă uriașă de 576 de miliarde de euro (peste 566 de miliarde de dolari) în ajutoare energetice pentru gospodării și întreprinderi începând cu septembrie 2021, potrivit think tank-ului Bruegel din Bruxelles, nu este suficient pentru unii protestatari.

Prețurile la energie au dus inflația în cele 19 țări care folosesc moneda euro la un nivel record de 9,9%, ceea ce face ca oamenii să aibă dificultăți în a-și cumpăra ceea ce au nevoie, scrie AP.

Războiul din Ucraina generează tulburări civile în Europa

Unii nu văd altă soluție decât să iasă în stradă. „Astăzi, oamenii sunt obligați să folosească tactici de presiune pentru a obține o creștere” a salariului, a declarat Rachid Ouchem, un medic care s-a aflat printre cei peste 100.000 de oameni care s-au alăturat marșurilor de protest din această săptămână în mai multe orașe din Franța.

Repercusiunile războiului din Ucraina au crescut brusc riscul de tulburări civile în Europa, potrivit companiei de consultanță în domeniul riscului Verisk Maplecroft. Liderii europeni au sprijinit puternic Ucraina, trimițând țării arme și promițând sau fiind forțați să își „înțarce” economiile de la petrolul și gazele naturale ieftine rusești, dar tranziția nu a fost ușoară și amenință să erodeze sprijinul public.

„Nu există o soluție rapidă la criza energetică”, a declarat Torbjorn Soltvedt, analist la Verisk Maplecroft. „Și, dacă este ceva, inflația pare că ar putea fi mai rea anul viitor decât a fost anul acesta”. Aceasta înseamnă că legătura dintre presiunea economică și opinia populară cu privire la războiul din Ucraina „va fi testată cu adevărat”, a spus el.

Iarna protestelor

În Franța, unde inflația este de 6,2%, cea mai mică din cele 19 țări din zona euro, lucrătorii din domeniul feroviar și al transporturilor, profesorii de liceu și angajații spitalelor publice au dat curs marți apelului unui sindicat al lucrătorilor din sectorul petrolier de a cere majorări salariale și de a protesta împotriva intervenției guvernului în grevele lucrătorilor din rafinării care au provocat penuria de benzină.

Câteva zile mai târziu, mii de români s-au alăturat unui miting la București pentru a protesta față de costul energiei, al alimentelor și al altor produse de bază, despre care organizatorii au spus că aruncă milioane de muncitori în sărăcie.

În Republica Cehă, luna trecută, la Praga, mulțimi uriașe care fluturau steaguri au cerut demisia guvernului de coaliție pro-occidental, criticând sprijinul acestuia pentru sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei. De asemenea, au acuzat guvernul că nu face suficient pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile afectate de costurile energiei.

În timp ce săptămâna viitoare este programat un alt protest la Praga, acțiunile nu s-au tradus până acum prin schimbări politice, coaliția de guvernare a țării câștigând o treime din locurile din camera superioară a Parlamentului în timpul alegerilor din această lună.

Lucrătorii feroviari, asistentele medicale, lucrătorii portuari, avocații și alții din Marea Britanie au organizat o serie de greve în ultimele luni, cerând majorări salariale care să corespundă inflației, care a atins un nivel maxim de 10,1% în ultimele patru decenii.

În timp ce la grevele recente ale piloților Lufthansa din Germania și ale altor lucrători de la companii aeriene și aeroporturi din întreaga Europă s-au cerut salarii mai mari în concordanță cu inflația.

Guvernele, în impas, la mila buletinului meteo

Planul de stimulare economică eșuat al lui Truss, care a implicat reduceri radicale de taxe și zeci de miliarde de lire sterline în ajutoare pentru facturile de energie ale gospodăriilor și întreprinderilor, fără un plan clar pentru a le plăti, ilustrează impasul în care se află guvernele.

Până acum, soluția salvatoare a fost un octombrie mai blând decât de obicei în Europa, ceea ce înseamnă o cerere mai mică de gaz pentru încălzirea locuințelor, a spus Soltvedt.

Cu toate acestea, „dacă vom ajunge să avem o întrerupere neașteptată a aprovizionării cu gaze din Europa în această iarnă, atunci, știți, probabil că vom vedea o creștere și mai mare a tulburărilor civile, a riscurilor și a instabilității guvernamentale”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea