AcasăȘTIRI EXTERNEInflația „se stabilizează”. România, nu

Inflația „se stabilizează”. România, nu

Inflația din zona euro se va stabiliza și va scădea treptat în cursul acestui an, asigură Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene.

Pe de alte parte, țările din afara acestei zone, inclusiv România, înregistrează cea mai mare inflație.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata inflaţiei în zona euro a atins un nivel  de 5% în luna decembrie 2021.

„Inflaţia se va stabiliza şi se va reduce treptat pe parcursul lui 2022. Va scădea mai puţin decât preconizam, dar va scădea. Potrivit estimărilor noastre din decembrie, în 2022 inflaţia va fi de 3,2%”, a spus Lagarde într-un interviu pentru postul de radio France Inter.

Întrebată despre politicile pe care le are în vedere pentru a contracara presiunile preţurilor, Lagarde a reiterat că BCE nu este nevoită să adopte măsuri la fel de dure ca şi Rezerva Federală americană, pentru că “zona euro este într-o situaţie economică diferită”.

„Ciclul revenirii economice este mai avansat în SUA decât în Europa, de aceea avem toate motivele să nu acţionăm la fel de rapid şi de brutal pe cât ne aşteptăm că o va face Fed”, a președintele BCE, adăugând şi că inflaţia este mai mare în Statele Unite.

Eurostat subliniază că ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflației  sunt  Estonia (12%), Lituania (10,7%), Polonia (8%), Letonia (7,9%), Ungaria (7,4%) şi România (6,7%).

În cazul României, Institutul Național de Statistică a informat că mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,73%, mărfurile alimentare cu 6,69%, iar serviciile cu 4,49%.

Potrivit unui sondaj realizat de CFA România, majoritatea analiștilor chestionați consideră că impactul economic va fi resimțit chiar și în anul 2023.

De asemenea, criza energetică continuă să amenințe Europa, un conflict între Rusia și Ucraina poate arunca în aer prețurile la gaz și electricitate, cu efecte directe asupra României.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger