AcasăȘTIRI EXTERNEInflația, runda a doua. Muncitorii europeni se tem să ceară creșteri de...

Inflația, runda a doua. Muncitorii europeni se tem să ceară creșteri de salariu

Lucrătorii din cele mai mari economii ale Europei nu vor căuta creșteri  salariale în anul următor, în ciuda faptului că resimt unele dintre cele mai mari presiuni din cauza creșterii prețurilor.

Este concluzia unui sondaj global realizat de YouGov și distribuit exclusiv Bloomberg News. Poate atenua îngrijorările băncilor centrale cu privire la potențialul unei spirale inflaționiste a salariilor.

Sondajul, care a acoperit 18 țări și a implicat 20.000 de oameni, a arătat că doar unul din cinci lucrători din Spania și unul din patru din Germania intenționează să ceară o creștere salarială. Marea majoritatea a celor chestionați ar solicita o creștere cu mai puțin de 5%.

În Marea Britanie, unde factorii de decizie politică s-au îngrijorat în mod special de acordările de salarii mai mari, procentul este de 30%. Aceasta se compară cu 40% în SUA și peste 70% în Indonezia, India și Emiratele Arabe Unite.

Odată cu creșterea inflației în întreaga lume –  și probabil că va crește din cauza impactului războiului din Ucraina –  bancherii centrali au devenit din ce în ce mai preocupați de așa-numitele efecte de rundă a doua asupra inflației. Aici prețurile mai mari se traduc în cereri de salarii mai mari, care apoi obligă firmele să scumpească și mai mult produsele.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, s-a exprimat în mod deosebit cu privire la risc, stârnind controverse după ce a făcut apel la angajați să  dea dovadă de reținere în ceea ce privește cererile lor de salariu.

Imaginea este ușor diferită în regiunea euro, unde factorii de decizie politică au spus în mod repetat că, în ciuda inflației de aproape 6%, creșterea salariilor rămâne în general redusă. Șeful Bundesbank, Joachim Nagel, a susținut că  „nu există semne” de spirală salarii-preț.

Amploarea cererilor a variat , dar motivele pentru care muncitorii  nu a solicitat salarii mai mari au fost foarte asemănătoare. În fiecare țară, cu excepția Danemarcei, majoritatea celor care nu caută o mărire de salariu au spus că „nu există nicio șansă ca angajatorul meu să acorde una”.

Cererile reduse sunt cu atât mai izbitoare în comparație cu creșterea costului vieții în multe țări, cu prețuri mai mari la energie și probleme legate de aprovizionare, ducând la o creștere a facturilor casnice.

Aproximativ 90% dintre oamenii din Spania, Italia, Germania și Marea Britanie  –  care erau printre cei mai puțin probabil să caute salarii mai mari  –  au spus că prețurile coșului zilnic au crescut pentru ei în ultimele 12 luni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
161 afisari

1 COMENTARIU

  1. & După cum probabil că s-a putut observa și după 1989 în economia românească probabil că ar putea exista și „un raport de cauzalitate”, de un anumit nivel, între distrugeri și inflație, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger