AcasăȘTIRI EXTERNEInflația din Marea Britanie, la cel mai ridicat nivel din ultimii 41...

Inflația din Marea Britanie, la cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani. Gazele și electricitatea taie lira sterlină

Inflația din Marea Britanie, la cel mai mare nivel din ultimii 41 de ani. Gazele și electricitatea taie lira sterlină / Foto: printscreen

Creșterea costurilor energiei a dus inflația din Marea Britanie la un nou record în luna octombrie, cea mai recentă veste proastă pentru o economie care alunecă în recesiune.

Rata anuală a inflației în Marea Britanie a urcat la 11,1% în octombrie, de la 10,1% în cele 12 luni până în septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani, a anunțat miercuri Oficiul Național de Statistică.

Explozii la prețurile pentru energie

Creșterea bruscă a costurilor traiului a fost cauzată de creșterea prețurilor la gaze și electricitate, în ciuda unei garanții guvernamentale privind prețurile la energie, care limitează facturile la energie la 2.500 de lire sterline (2.970 de dolari) pentru o gospodărie obișnuită. Inflația prețurilor la alimente a crescut la 16,4%.

„În ultimul an, prețul gazelor a urcat cu aproape 130%, în timp ce electricitatea a crescut cu aproximativ 66%”, a declarat economistul șef al ONS, Grant Fitzner, într-un comunicat.

Prețurile bunurilor și serviciilor cumpărate sau consumate de gospodăriile din Marea Britanie au crescut cu 2% între septembrie și octombrie, potrivit ONS. Aceasta înseamnă că, în decurs de o lună, prețurile au crescut la fel de mult ca în întregul an până în iulie 202, informează CNN.

Accelerarea inflației chiar și în condițiile în care economia slăbește prezintă o enigmă pentru factorii de decizie politică, deoarece se așteaptă ca economia Marii Britanii să sufere în timp ce Banca Angliei continuă să crească costurile de împrumut pentru a limita creșterea prețurilor.

Datele furnizate săptămâna trecută de ONS au arătat că economia britanică s-a contractat în al treilea trimestru. Cea mai recentă proiecție a Băncii Angliei este că recesiunea va continua până în prima jumătate a anului 2024.

În acest context economic sumbru, ministrul britanic de Finanțe, Jeremy Hunt, va prezenta joi bugetul guvernului. Este probabil ca Hunt să anunțe creșteri importante de taxe și reduceri de cheltuieli în încercarea de a reduce datoria pe termen mediu.

Se așteaptă ca Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară, organismul de supraveghere fiscală din Marea Britanie, să prognozeze că o perspectivă economică mai proastă va crește împrumuturile guvernamentale cu aproape 100 de miliarde de lire sterline (119 miliarde de dolari) în 2026-27. Este cu 70 de miliarde de lire sterline (83,4 miliarde de dolari) mai mult decât a prezis în martie, a relatat Financial Times în această săptămână, citând un aliat al lui Hunt.

Investitorii vor aștepta un angajament clar din partea guvernului de redresare a finanțelor publice, în special după ce controversatul plan de reducere a impozitelor al fostului prim-ministru Liz Truss a prăbușit lira sterlină, a zguduit piețele de obligațiuni și a afectat grav credibilitatea guvernului britanic.

author avatar
Tudor Borcea
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger