AcasăȘTIRI EXTERNEInflația, dezastrele climatice, războiul economic: primele trei riscuri globale / Raportul Forumului...

Inflația, dezastrele climatice, războiul economic: primele trei riscuri globale / Raportul Forumului Economic de la Davos

Inflația, dezastrele climatice, războiul economic: primele trei riscuri globale / Raportul Forumului Economic de la Davos / Foto: printscreen

Bazat pe avizul a 12.000 de experți și lideri, raportul Forumului Davos 2023 identifică, de asemenea, criminalitatea informatică și migrația în masă ca fiind pericole emergente.

Criza costului vieții. Acesta este riscul perceput ca având cel mai mare impact în lume pe termen scurt, înaintea tensiunilor geopolitice sau a dezastrelor climatice, potrivit raportului privind riscurile globale al Forumului Economic Mondial, publicat miercuri, cu cinci zile înainte de reuniunea de la Davos.

„Confruntarea geoeconomică”: SUA-China

Peste 12.000 de experți în riscuri și lideri guvernamentali și de afaceri din întreaga lume sunt consultați cu privire la percepția lor asupra pericolelor globale cu doi ani înainte. Dar și pe termen mediu, la orizontul a zece ani.

Un „risc global” este definit în studiu ca fiind un eveniment sau un fenomen care ar putea avea un impact semnificativ asupra PIB mondial, populației sau resurselor naturale. De fapt, criza costului vieții s-a instalat deja în mare măsură de la reluarea inflației din a doua jumătate a anului 2021, alimentată de creșterea prețurilor la energie. Însă factorii de decizie politică sunt îngrijorați de impactul politic și social.

Raportul clasează dezastrele naturale și fenomenele climatice extreme, care au fost o caracteristică majoră a anului 2022, pe locul al doilea în topul celor mai importante riscuri pe termen scurt.

Pe locul trei se află „confruntarea geoeconomică”, care include sancțiuni, războaie comerciale și restricții asupra investițiilor străine. Tensiunile crescânde dintre China și SUA alimentează această temere în rândul factorilor de decizie politică, informează Le Figaro.

Două fenomene se află în topul primelor zece motive de îngrijorare din acest an: „migrația involuntară în masa” și criminalitatea informatică. Temerile legate de atacurile hackerilor asupra infrastructurii strategice și furtul de date se răspândesc printre experți și directori.

„Policrize” interconectate

Dincolo de simplul clasament, o altă tendință este evidențiată în această a 18-a ediție a raportului „Riscuri globale” al Forumului de la Davos: „Riscurile globale în ansamblu sunt mai interconectate decât în trecut, efectele lor sunt combinate, cu multă incertitudine”, comentează Fabrice Domange, președintele Marsh France.

Marsh, o filială a Marsh McLennan, lider mondial în brokeraj de asigurări și consultanță de risc, prezent în 130 de țări, este „partenerul strategic” al Forumului Economic Mondial pentru elaborarea acestui raport anual.

Raportul se referă, de asemenea, la „policrize”. Crizele au interacționat dintotdeauna, dar este clar că factorii de decizie le percep ca fiind chiar mai interdependente decât în trecut. Fabrice Domange citează exemple ale acestor interconexiuni: „Schimbările climatice și dezastrele naturale pot duce la întreruperi ale aprovizionării care pot provoca riscuri sociale”. Sau „inegalitățile digitale duc la dezinformare care slăbește coeziunea socială”.

Marți, Klaus Schwab, fondatorul și președintele Forumului, prezentând programul Forumului Davos 2023 organizat săptămâna viitoare în stațiunea alpină din Elveția, a evocat „un viitor caracterizat de multiple crize fără precedent (…) incert și versatil”.

Dacă se iau în considerare la riscurile mai puțin imediate, adică la un orizont de zece ani, problemele de mediu sunt cele mai importante. În primul rând este eșecul de a atenua schimbările climatice, urmat de eșecul de a se adapta la schimbările climatice.

Urmează dezastrele naturale și fenomenele meteorologice extreme, urmate de distrugerea biodiversității, pe locul patru. Riscuri identificate în raport ca fiind distincte, dar strâns legate între ele.

author avatar
Tudor Borcea