AcasăȘTIRI EXTERNEInflaţia a explodat! Ţara în care dai o mică avere doar ca...

Inflaţia a explodat! Ţara în care dai o mică avere doar ca să pui mâna pe un dolar. Moneda naţională, devalorizare cu peste 50%

Economia a căzut într-o prăpastie, în Argentina. Moneda naţională s-a devalorizat atât de mult, încât oamenii trebuie să achite 800 de pesos pentru un dolar.

Devalorizarea, menită să stimuleze puterea de cumpărare, face parte dintr-o serie de măsuri „de urgență” anunțate de ministrul economiei, Luis Caputo, printre care se numără reducerea subvențiilor publice pentru energie și transport.

„Terapie de şoc” în Argentina

Măsurile „de urgență” anunțate de ministrul economiei, Luis Caputo, au ca scop, în opinia sa, evitarea „catastrofei hiperinflației” care amenință a treia economie a Americii Latine.

Printre acestea se numără încetarea proiectelor de infrastructură publică, care vor fi de acum înainte încredințate sectorului privat, nereînnoirea contractelor publice cu o durată mai mică de un an și reducerea drastică a numărului de ministere și de înalți funcționari publici.

De miercuri, peso-ul scade la 800 pentru un dolar, dublu față de cursul de schimb oficial. Această devalorizare va avea fără îndoială un impact major și imediat asupra puterii de cumpărare a argentinienilor, dintre care 40% se află deja sub pragul sărăciei, prin repercusiunile asupra prețurilor, la fel ca la ultima devalorizare (20% în august).

Se mai acordă câteva ajutoare

Ministrul Economiei de la Buenos Aires a anunțat că vor fi menținute programele sociale. De exemplu, „cardurile alimentare” (cupoane pentru cei mai defavorizați) vor crește cu 50%, iar alocația familială universală se va dubla, de asemenea.

În discursul său inaugural de duminică, Javier Milei a avertizat că „situația se va înrăutăți pe termen scurt” înainte ca economia, a treia ca mărime din America Latină, să culeagă roadele austerității bugetare.

author avatar
Andrei Ștefan