Curtea Supremă a SUA examinează luni, 8 noiembrie, un recurs introdus de trei musulmani care acuză poliția federală că i-au pus sub supraveghere, din cauza religiei, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.
Trei rezidenți din California afirmă că FBI introdusese în moscheea lor un informator pentru a colecta, între 2006 și 2007, informații despre credincioși.
„Cârtița”, denunțată la poliție
Acest bărbat „care avea antecedente penale, s-a prezentat ca un convertit dornic să revină la rădăcinile lui franco-algeriene”, a declarat Ahilan Arulanantham, avocatul puternicei asociații pentru apărarea drepturilor civile ACLU, care îi sprijină pe reclamanți.
Polițiștii „i-au cerut să culeagă cât mai multe informații despre membrii acestei comunități: numere de telefon, adrese de email, și să înregistreze în secret conversațiile”, a adăugat avocatul, în cadrul unei prezentări în fața presei a dosarului.
„I-au cerut să incite la violență, dar i-a speriat atât de mult pe oameni cu comentariile sale despre bombardamente, jihad, războaie din Irak și Afganistan, încât l-au denunțat poliției”, a spus Arulanantham.
După acest incident, „cârtița” a avut o ceartă cu agenți și a decis să facă publice acțiunile sale de informator plătit al FBI, potrivit avocatului. Imamul și doi credincioși au depus apoi o plângere împotriva FBI pentru încălcarea libertății religioase și discriminare.
„Secret de stat”
Ministerul Justiției a răspuns că a început acest program de monitorizare din motive obiective și nu pentru că acești oameni ar fi musulmani. Însă ministerul a invocat secretul de stat pentru a refuza să dea detalii despre aceste motive și a cerut instanțelor să caseze plângerea, scrie AFP.
O primă instanță i-a dat dreptate, dar o curte de apel a decis apoi că instanța ar fi trebuit să examineze cu ușile închise elementele ce țin de secretul de stat.
Cea mai înaltă instanță americană a acceptat să intervină și va răspunde la următoarea întrebare: poate o instanță să ia în considerare elemente clasificate pentru a judeca fondul unei plângeri care pune sub semnul întrebării legalitatea unui program de supraveghere de stat?
Dosarul este „extrem de important” pentru că se pune problema de a ști dacă guvernul poate împiedica orice urmărire penală împotriva programelor sale de supraveghere, „chiar și atunci când există acuzații foarte întemeiate, ca aici, de discriminare religioasă”, a comentat Arulanantham.
Curtea urmează să emită o decizie până în iunie 2022.