AcasăȘTIRI EXTERNEInfectările cu Covid-19 vor fi sezoniere, similare cu gripa

Infectările cu Covid-19 vor fi sezoniere, similare cu gripa

Infectările cu Covid-19 vor fi sezoniere, similare cu gripa

La începutul anului viitor, oficialii din domeniul sănătății intenționează să înceapă discuții serioase despre cum ar putea arăta sfârșitul pandemiei Covid-19 și cum vom ști când vom ajunge la acel punct.

SUA au trecut prin valuri și vârfuri de Covid-19 de-a lungul pandemiei, iar acum există îngrijorarea că naţiunea ar putea intra într-o nouă creştere hibernală.

Oamenii de ştiinţă ştiu ce factori determină o nouă creştere a cazurilor, dar anumite creşteri au fost inconsecvente şi greu de prevăzut.

Cicluri de infectări endemice

În final, medicii bănuiesc că fluctuaţiile de valuri de Covid-19 s-ar putea transforma într-o schemă sezonieră tipică.

Începând de joi, SUA înregistrează în medie 121.084 de cazuri noi de Covid-19 în fiecare zi, conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Este cu 62% mai mult decât acum o lună.

Deşi cazurile de Covid-19 şi spitalizările în Statele Unite au scăzut la sfârşitul unui val estival, acestea au crescut în ultimele săptămâni. Mai mult de jumătate din noile spitalizări din ultima lună au fost în statele din Midwest, în special Michigan și Ohio.

Dr. Laolu Fayanju de la Oak Street Health din Cleveland, Ohio, și colegii săi, se pregătesc pentru o eventuală creștere a cazurilor în iarnă. „Am observat o creştere a numărului de cazuri doar în ultima lună, în toate cele 11 centre ale noastre din nordul şi sudul Ohio”.

Deși nimeni nu poate prezice viitorul, „trăim printr-o lume intra-Covid, iar într-o lume post-pandemică Covid, cred că ceea ce am vedea este o infecție endemică, similară cu gripa sezonieră”, a spus Fayanju, scrie CNN.

Endemic înseamnă că o boală are o prezență constantă într-o populație – dar nu copleșește sistemele de sănătate sau afectează un număr alarmant de mare de oameni, așa cum se vede de obicei într-o pandemie.

Unii oameni de știință arată că comportamentele umane, cum ar fi călătoriile, alimentează valurile de infectări.

Unii cred că valurile sunt mai multe dovezi că Covid-19 este pe cale să devină în cele din urmă o boală endemică sezonieră, cu mai multe cazuri care apar în lunile reci de iarnă, când temperaturile exterioare scad și oamenii se adună în interior.

Alții susțin că valurile sezoniere ale Covid-19 ar putea fi mai complexe, deoarece în timpul pandemiei au existat atât valuri de iarnă așteptate, cât și valuri de vară mai puțin așteptate.

„Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a dezlega toți factorii care pot lega sezonalitatea de cazurile de Covid-19”, a declarat Dr. Hawre Jalal, profesor asistent la Universitatea din Pittsburg.

Dar există un lucru asupra căruia oamenii de ştiinţă sunt de acord – infecţiile cu coronavirus în viitor ar putea urma cicluri sezoniere.

Un studiu realizat de cercetători din Spania, publicat în octombrie în revista Nature Computational Science, clasifică Covid-19 drept „infecție sezonieră la temperatură scăzută”.

author avatar
Tudor Borcea