AcasăȘTIRI EXTERNEInevitabilul s-a produs: Rusia devine cel mai mare furnizor de petrol al...

Inevitabilul s-a produs: Rusia devine cel mai mare furnizor de petrol al Chinei

Rusia a ajuns cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, deoarece a vândut țiței la preț redus către Beijing, pe fondul sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina.

Importurile de petrol rusesc au crescut cu 55% față de anul precedent, ajungând la un nivel record în luna mai, înlocuind Arabia Saudită ca fiind cel mai mare furnizor al Chinei.

China a accelerat achizițiile de petrol rusesc, în ciuda cererii atenuate de restricțiile Covid și de încetinirea economiei.

În februarie, oficialii ruși și chinezi au declarat că prietenia lor „nu are limite”. Și companiile chineze, inclusiv giganții Sinopec și Zhenhua Oil, încurajate de prețuri mai scăzute, și-au mărit achizițiile de țiței rusesc în ultimele luni, în timp ce cumpărătorii din Europa și SUA au evitat energia rusă.

Importurile, care includ livrările prin conducta Siberia de Est – Oceanul Pacific (ESPO) şi livrările pe mare, au totalizat în mai aproape 8,42 milioane de tone, adică 55% –  un record, conform datelor Autorităţii Vamale Chineze.

Arabia Saudită este acum pe locul doi, cu 7,82 milioane de tone.

Rusia a câştigat aproape 100 miliarde de dolari în venituri de pe urma exporturilor de combustibili fosili în primele 100 de zile ale invadării Ucrainei, în pofida declinului exporturilor în mai, potrivit unui studiu realizat de Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). Aproximativ 61% din aceste importuri, adică  59 miliarde de dolari, au ajuns în Uniunea Europeană.

În general, exporturile de petrol și gaze rusești sunt în scădere, iar veniturile Moscovei din vânzările de energie au scăzut, de asemenea, de la un vârf de peste un miliard de dolari pe zi în martie.

Dar veniturile au depășit totuși costul războiului din Ucraina în primele 100 de zile – CREA estimează că Rusia cheltuiește în jur de 876 de milioane de dolari pe zi pentru invazie.

Datele publicate luni arată că Beijingul a importat luna trecută 260.000 tone de ţiţei iranian, a treia livrare de petrol din această țară din decembrie.

China a continuat să cumpere petrol iranian, în ciuda sancțiunilor americane asupra Teheranului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
405 afisari

3 COMENTARII

  1. cu toate ca a fost hulit,trump nu punea intreaga lume in situatia asta. a avut bunul simt si rabdarea sa vorbeasca cu kim jong un si sa nu faca prostii. sa retras din afganistan dupa ce a inteles ca guvernul acela e corupt si nu are sprijin pe strada. a luptat cu china si chiar eu pe drepturi economice.
    daca era inca la putere nu se intampla catastrofa din ukraina si realinearea rusiei catre china. dar bideu este mumie mondiala a partidului poponiche care guverneaza america. eu din pacate agreeaza cu politica asta. nu se va scimba nimic pana la urmatoarele alegeri pentru congres si presedentie in sua. doar poate daca ue inceteaza sa fie o colonie a sua. toate cele bune!

  2. China nu își permite ca Rusia să se prăbușească. Și invers. Împreună își pot asigura securitatea energetică, securitatea alimentară și o înarmare suficientă pentru a se apăra de americani și de sateliții lor. Fiecare singură nu ar rezista presiunii.

  3. imbecilii de amerloci i-au impins pe rusnaci in bratele comunistilor in loc sa ii lase in bratele jegmanilor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger